Restitucija (ni)je spora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2015, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restitucija (ni)je spora

Iz Agencije za restituciju stižu najave da bi do sredine jula konačno moglo zakonski da se reguliše vraćanje imovine otete od Jevreja koji su stradali u Holokaustu i nemaju naslednike.

Kako će to biti realizovano i zašto je restitucija i dalje nedovršena, za RTV je govorio predsednik Mreže za restituciju Mile Antić.

Antić je istakao da imovine iz pomenutog slučaja ima, ali je pitanje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << li se ta imovina može vratiti i u kakvom je stanju.

On je naveo da kakvo će konačno rešenje biti trebalo bi prepustiti i zakonodavcu i jevrejskim udruženjima, ne samo u Srbiji, nego i u inostranstvu.

"Iskustva drugih zemalja po ovom pitanju su različita, a nepokretnost može poslužiti ili za izdavanje ili, ako su znamenite nepokretnosti, i kao kulturni centri, kao sve što može da posluži kao sećanje na zločine koji su se dogodili za vreme Drugog svetskog rata", naveo je Antić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VRAĆANJE IMOVINE JEVREJIMA U SRBIJI: Narod gotovo uništen, nekretnine bez naslednika

Izvor: Kurir, 16.Jan.2015

Na tom spisku su izuzetno vredne zgrade u centru Beograda, među kojima i dorćolska Oneg Šabat, u kojoj je danas smešten Kulturni centar Reks..Vraćanje imovine otete od Jevreja stradalih u Holokaustu koji nemaju naslednike posle tri godine odlaganja bi trebalo da bude rešeno. Kako očekuju u Agenciji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.