Restitucija, dug put do pravde

Izvor: RTS, 09.Sep.2014, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restitucija, dug put do pravde

Retki su oni koji, kada dobiju rešenje o vraćanju oduzete imovine, mogu odmah i da je koriste. Starim vlasnicima, odnosno njihovim naslednicima, tek onda predstoji dug put do pravde.

Na rešenja Agencije za restituciju sve češće se ulažu žalbe i tako se odugovlači postupak restitucije, koji se, umesto pred agencijom, završava pred sudom.  

Iako im je u rekordnom roku imovina vraćena, naslednici Vase D. Stokića iz Velikog Gradišta, ne mogu da uđu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na svoje imanje. Zbog žalbi i tužbe pravobranilaštva, postupak restitucije se prolongira jer, kažu, država ne zna ko treba da ih uvede u posed.

"Nisam pravnik ni ja niti iko od nas naslednika iz porodice, međutim ovde ne treba velika pamet da se vidi da se pravo izigrava. Ko i zašto to radi, to je naše pitanje. Koga god smo zvali kaže da naše rešenje nije pravosnažno", objašnjava naslednik Vasa D. Stokić.

Nekadašnja radionica za preradu kože, plac i pomoćni objekti sa svim imanjem koje su posedovali Stokići, oduzeta im je pre 68 godina. Koristila su je razna državna preduzeća, a poslednjih 12 godina imovina je uništena i napuštena. U pravobranilaštvu negiraju da oni odugovlače postupak restitucije.

"Razlozi zbog kojih državno pravobranilaštvo izjavljuje žalbe i tužbe, postupa u svojstvu stranke, su ti to je zakon napravio ozbiljne manjkavosti u smislu što nisu stvorene tehničke pretpostavke da pravobranilaštvo i sprovede izvršenje. Problem je često u tome što država nema državinu na imovini, nema faktičku mogućnost da vrati imovinu", kaže državni pravobrabilac Snježana Prodanović.

Postupanje pravobranilaca ne stvara problem samo strankama već i Agenciji za restituciju. Kažu da je Republika imala dovoljno vremena da definiše status imovine koju je oduzimala.

"U poslednje vreme primećujemo povećan broj žalbi, neke od njih možemo okarakterisati kao potpuno neopravdane što za posledicu ima da se odlaže ulaženje ljudi u posed. Dvadeset godina ništa ne radimo ili ne utvrđujemo ko je vlasnik, ko koristi, šta radi nego sad kada se vraća imovina onda se postavljaju pitanja koja su trebala biti postavljena ranije", ističe direktor Agencije za Restituciju Strahinja Sekulić.

Na korak do cilja, naslednici opančara iz Velikog Gradišta moraće da se naoružaju strpljenjem i sačekaju još jednu odluku, ovoga puta Upravnog suda. U kom roku sud treba da odluči, zakon nije predvideo, ali predmet ima oznaku hitnog.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.