Restitucija: U Nišu starim vlasnicima vraćeno 129 lokala

Izvor: JuznaSrbija.info, 10.Nov.2014, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restitucija: U Nišu starim vlasnicima vraćeno 129 lokala

Za tri godine koliko se primenjuje Zakon o restituciji, u Nišu je vraćeno 129 lokala i 40.000 kvadrata građevinskog zemljišta naslednicima građana kojima je vlast posle Drugog svetskog rata nacionalizovala nepokretnu imovinu.

U republičkoj agenciji za restituciju zadovoljni su saradnjom sa lokalnom samoupravom bez čije pomoći postupak vraćanja imovine i broj rešenih predmeta ne bi bio na ovom nivou, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << navodi direktor agencije Strahinja Sekulić.

Srbija je poslednja država u regionu koja je donela Zakon o restituciji. Ipak, i pored dosta teškoća u njegovoj primeni, sudeći po broju pozitivno rešenih zahteva za povraćaj imovine, za poslednje tri godine postignuti su dobri rezultati.

U Nišu i Leskovcu naslednicima oštećenih građana vraćeno je više od 300 objekata oduzetih u talasu nacionalizacije posle Drugog svetskog rata.

Rok od dve godine za podnošenje zahteva za povraćaj imovine produžen je još godinu dana za one koji nisu imali akt o oduzimanju imovine. Agencija je odbacila sve zahteve za restituciju koji nisu imali ovaj ključni dokument.

U republičkoj agenciji za restituciji ne kriju zadovoljstvo postignutim rezultatima. Oni smatraju da će povraćaj imovine imati pozitivan ekonomski efekat i to kako u smislu poboljšanja materijalne situacije porodica kojima je vraćena imovina, tako i pojeftinjenja stambenog i poslovnog prostora koji će se pojaviti na tržištu.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.