Preci Hitlerovih vojnika ne mogu do imovine: Država kupuje vreme?!

Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2016, 04:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preci Hitlerovih vojnika ne mogu do imovine: Država kupuje vreme?!

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić najavio je da će uskoro biti završena baza podataka za oko 30.000 pripadnika nemačkih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, odnosno onih Nemaca koji su u Srbiji rođeni i u to vreme u njoj živeli.

Agencija će tražiti izmene Zakona o rehabilitaciji, a konačni cilj je da se potomcima folksdojčera, pripadnika Hitlerovih SS trupa, bilo gde da danas žive u svetu, onemogući povraćaj konfiskovane očevine i dedovine. Nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << narodni savez iz Subotice ovim nije iznenađen.

- Smatram da je to zdravorazumski i normalno, a i nije ništa novo. Mislim da je takva praksa bila u svim zemljama, posle Drugog svetskog rata. To smo mi u Nemačkom narodnom savezu znali odranije i ovo nas ne iznenađuje. Još 2006. godine Srbija je saopštila da svi koji su učestvovali u nemačkim okupacionim snagama nemaju pravo na rehabilitaciju, a njihovi naslednici ne mogu da se nadaju restituciji - izjavio je za "Vesti" Rudolf Vajs predsednik Nemačkog narodnog saveza.

Sekulić je ukazao da po predlogu Agencije za restituciju za izmenu Zakona o rehabilitaciji, sudski ne mogu biti rehabilitovani svi oni koji su direktno učestvovali u ubistvima ili zlostavljanju stanovništva i zatočenika, a da će već donete odluke o rehabilitaciji, zbog manjkavosti sudskog procesa, biti poništene.

- Da bi Srbija izbegla nacionalnu sramotu tražićemo izmene Zakona o rehabilitaciji, jer je neshvatljivo da rehabilitujemo zločince i okupatore i njihovim naslednicima vraćamo imovinu - istakao je Sekulić.

Napomenuo je da u Agenciji i te kako razlikuju zločince od tobožnjih "narodnih neprijatelja" koji su u poratno komunističko vreme bili osuđeni iako nisu počinili zločine, kao i da su mnogi iz odmazde ubijeni samo zato što su bili Nemci, te mnogobrojni nevini proterani iz Jugoslavije, a svima je oduzeta celokupna imovina.

U Jugoslaviji je, podseća Vajs, uoči Drugog svetskog rata živelo oko pola miliona Nemaca.

- Veoma je važno da u vezi svih onih nevinih, Nemaca ili podunavskih Švaba (tad je u Vojvodini živelo više od 300.000) ne bude novih manipulacija u vezi sa rehabilitacijom i restitucijom, odnosno da se svi u isti koš svrstavaju i tretiraju kao zločinci - napominje naš sagovornik.

Publicista i novinar Branislav Gulan, koji se bavio pitanjem restitucije imovine podunavskih Švaba, smatra da je pomenuti zahtev Agencije za restituciju prolongiranje povraćaja imovine.

- Mislim da je državi glavni cilj kupovina vremena. Obnavljaće se postupci rehabilitacije, ukidati već donete presude i zatim razmatrati potonje žalbe, a u stvari tako se čeka da pomre što više naslednika, čak i onih koji imaju pravo na restituciju - smatra Gulan.

Branislav Gulan navodi da je Nemcima na teritoriji Jugoslavije posle Drugog svetskog rata oduzeto 97.720 zemljišnih poseda.

- Od toga je u Vojvodini bilo 68.035 imanja, koja su se prostirala na 389.256 hektara. I dok Nemci kojima je imovina neopravdano oduzeta sa nestrpljenjem već šest decenija čekaju ispravku te nepravde, sve češće se pominje da su se od donošenja zakona o restituciji pribojavali vojvođanski kolonisti. Oni koji su "vozom bez voznog reda" sa zajedničkom "kartom" overenom Zakonom o agrarnoj reformi iz 1945. iz BiH, Hrvatske i Crne Gore doseljeni u Vojvodinu. Kolonisti međutim ne treba da strahuju, niko neće doći da ih proteruje, jer stara nepravda se ne ispravlja činjenjem nove - smatra Gulan.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.