Pismo poslanicima

Izvor: Akter, 01.Apr.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo poslanicima

Mreža za restituciju navodi da je 1944. godine partijska vlast svakodnevno i dugi niz decenija otimala privatnu svojinu više od dva miliona građana

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je danas otvoreno pismo poslanicima Skupštine Srbije da pre debate o predlogu vladinog zakona o projektu "Beograd na vodi" predlože izmene Zakona o eksproprijaciji.

U saopštenju se navodi da je 1944. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << partijska vlast svakodnevno i dugi niz decenija otimala privatnu svojinu više od dva miliona građana.

Jedan od prvih instituta koji je zloupotrebljen u cilju uspostavljana kontrole partije nad imovinom građana i ukidanja privatne svojine je bila "eksproprijacija", podseća

se u saopštenju.

U decembru 1995. godine, zaslugom i bivšeg premijera Zorana Đinđića, Zakon o eksproprijaciji isključio je "mogućnost oduzimanja imovine jednih lica u korist drugih lica i države, a u cilju ostvarivanja ekonomske koristi i profita za ta druga partijski podobna lica".

Konačno je izbačena odredba kojom se eksproprijacija mogla koristiti i u cilju "poslovno stambene izgradnje povlašćenih partijskih preduzeća", podsetila je Mreža.

Uz saglasnost bivšeg premijera Zorana Živkovića, u aprilu 2003. godine, izglasan je Zakon o planiranju i izgradnji koji je silom zakona ukinuo sve administrativne odluke

kojima su svi delovi Beograda bili dodeljeni bez ikakve naknade partijski podobnim licima, navodi se u saopštenju.

U martu 2009. godine "demokratska" Vlada Mirka Cvetkovića je izvršila izmene Zakona o eksproprijaciji i onemogućila poništaj Rešenja o eksproprijaciji koja su donošena u proteklim decenijama, sa isključivim ciljem da se partijska lica bogate na formalno državnoj imovini.

Tadašnji izgovor o "brzom završetku izgradnje koridora u Srbiji" i danas deluje "ubedljivo" kao razlog za ove izmene.

Na svu sreću odlukama Ustavnog suda Srbije, ova najveća pljačka države i građana Srbije još nije sprovedena, navodi se u saopštenju Mreže.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.