Patrijarh Irinej o plaćanju poreza državi: Nećemo ga plaćati dok nam se ne vrati sva imovina!

Izvor: Telegraf.rs, 08.Jan.2017, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej o plaćanju poreza državi: Nećemo ga plaćati dok nam se ne vrati sva imovina!

Srpski patrijarh Irinej izjavio je da će crkva plaćati porez onda kada država vrati crkvi njenu celokupnu imovinu i dodao da je pitanje vraćanja imovine veoma komplikovano i da se rešenje traži u pravcu zamenske restitucije.

U intervjuu za TV Hram, na pitanje da li je učinak restitucije mogao da bude bolji, patrijarh odgovara:

- To pitanje nije tako jednostavno, i mi shvatamo komplikovanost tog pitanja. Zahvalni smo državi što je vratila ono što je najlakše >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << moguće vratiti - a to su šume.

Kako je naveo, situacija je malo bolja u Bačkoj po pitanju obradive zemlje, postoji i zakon ali taj problem nije rešen.

- Nisu rešena imanja koja su data bezemljašima a posebno je pitanje građevina za koje je država donela odluku koja nije bila očekivana - da se mogu prodati i prodata su manje-više budzašto. U crkvi ćemo insistirati da se tu izvrši pravilna kompenzacija, da se vrati ono što se može vratiti u prirodnom stanju, a ono sto ne može da to država reši - dodao je on.

Patrijarh kaže da se to postavlja i pitanje poreza.

- Ja sam to rekao i na tome ću ostati - dok se celokupna imovina ne vrati crkvi mi nećemo plaćati porez jer je gro država uživala i uživa. Kad nam bude vratila sve i crkva će plaćati poreze - rekao je patrijarh, dodajući da se sa institucijama razgovara o zamenskoj restituciji i da se u tom pravcu traži rešenje.

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Vratite Crkvi imovinu, pa ćemo plaćati porez

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jan.2017

Srpska pravoslavna crkva (SPC) neće plaćati porez dok joj se ne vrati celokupna imovina, rekao je patrijarh SPC Irinej. „Kada budu vratili imovinu Crkvi i ona će plaćati porez, kao što su na to obavezna preduzeća i drugi vlasnici imovine“, izjavio je patrijarh Irinej u božićnom intervjuu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.