Otvorern Klub čitalaca „Prof. dr Slađana Filipović“

Izvor: juGmedia, 19.Apr.2016, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorern Klub čitalaca „Prof. dr Slađana Filipović“

Valčići se u Vlasotince vraćaju i kao zadužbinari

VLASOTINCE – U Valčićevoj palati otvoren je danas Klub čitalaca „Prof. dr Slađana Filipović“, praunuke Milana T Valčića, koja je nije krila oduševljene zbog ovog gesta njenih sunarodnika.

Ovaj klub čitalaca otvorila je Narodna biblioteka „Desanka Maksimović“ u znak zahvalnosti porodici Valčić.

Iščekujući završetak postupka restitucije, naslednici Milana Valčića, predratnog >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << trgovca, bankara i vinara, odlučni su u nameri da porodična zgrada u centru Vlasotinca postane zgrada Kulturnog centra, da se tu nikada ne useli ni jedna stranka, kao i da se na palatu vrati porodični grb. Na palati će pisati: Zadužbina Milana T. Valčića.

„Ponosna sam sto takva sloga vlada medju naslednicima Milana T. Valčića, što je jedanaestoro naslednika jednoglasno, voljno odlucilo da ovekovecimo svoga dedu, doduse moga pradedu po majci, jer smo sigurni da mu se dusa nalazi u ovoj kuci, i da se tek sada smirila”, rekal je Filipovićeva.

Njen deda je nakon Drugog svetskog rata proglašen za državnog neprijatelja, oduzeta mu je sva pokreta i nepokretna imovina. Jedino je patio za svojom kućom, za palatom.

“U nasoj porodici važio je i jos važi zavet , a to je da svako iz generacije to jest porodice dostigne veći nivo edukacije i da u svakoj generaciji jedan od članova porodice mora da bude lekar, a jedan ekonomista a ostali da biraju sta zele”, ispričala je prof. dr Sladjana Filipovic.

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović je, predstavljajući ženu čije ime od danas nosi Klub čitalaca u Vlasotincu,  otkrio niz dedatalja iz njene bogate doktorske karijere.

(Kraj) mil

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.