Odbor usvojio zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor usvojio zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama

Skupštinski Odbor za pravosuđe prihvatio je u načelu predloženi zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika i prosledio ga parlamentu na usvajanje.
Cilj donošenja zakona, kako je rečeno, jeste da se stvore uslovi za otklanjanje posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta na teritoriji Srbije koje nemaju živih zakonskih naslendika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da se u toku primene Zakona o restituciji uvidelo da takozvanu aktivnu legitimaciju, odnosno pravo da podnosi zahteve, nije iskorišćeno, jer nema preživelih koji bi tražili imovinu pripadnika Jevrejske zajednice.
Uz napomenu da je preko 80 odsto pripadnika te zajednice nestalo tokom Drugog svetskog rata, Backović je rekao da elementarni principi pravičnosti nalažu da se time bavimo, kao i međunarodne obaveze.
"Tu nema neke diskriminacije, ovaj zakon se oslanja na odredbe Zakona o restituciji, samo što adresira specifičnost nedostatka aktivne legitimacije zbog Holokausta. Ne donosi nikakva nova preterana prava u odnosu na postojeći zakon, osim što smo oformili Savet koji ima određena sredstva na raspolaganju", rekao je pomoćnik ministra pravde.
Backović je rekao da se zahtevi za povraćaj imovine gde postoje živi naslednici obavlja u okviru Zakona o restituciji, a da je pretpostavka Agencije za restituciju, kada je u pitanju imovina čiji vlasnici nemaju živih naslednika, da nije u pitanju neka preterano ogromna imovina.
Poslanici republičkog parlamenta raspravljaće o tom zakonskom predlogu, kao i o izmenama zakona o prekršajima i o uređenju sudova, potvrđivanju sporazuma Srbje i Organizacije NATO za podršku i nabavku o sradnji u oblasti logističke podrške i sporazuma Srbije i Mjanmarske Unije o saradnji u oblasti odbrane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKUPŠTINA O HOLOKAUSTU: Raspravljali o Nediću a podržali zakon o imovini jevrejskih žrtava

Izvor: Kurir, 10.Feb.2016

Predloženi zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika dobiće podršku svih stranaka u republičkom parlamentu, a tokom rasprave je poručeno da je njegovo donošenje civilizacijska i demokratska tekovina...„To je civilizacijska i demokratska...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.