Nema povratka imovine porodicama ratnih zločinaca?

Izvor: RTS, 08.Avg.2016, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema povratka imovine porodicama ratnih zločinaca?

Agencija za restituciju tražiće izmene Zakona o rehabilitaciji kako bi iz procedure bili isključeni direktni počinioci ratnih zločina. Iz tog razloga Agencija pravi elektronsku bazu podataka sa imenima boraca SS trupa i Vermahta. Ukoliko se ta ideja usvoji, porodice tih ljudi, bez obzira ne eventualne sudske rehabilitacije, neće moći da dobiju imovinu u postupku restitucije, niti ona može da im bude nadoknađena. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Pred Agencijom za restituciju do sada je bilo svega šest zahteva naslednika direktnih počinilaca ratnih zločina. Do sada nije doneta nijedna odluka u takvim slučajevima a ako se usvoji predlog Agencije, o takvim predmetima neće se ni odlučivati.

"Nije to veliki broj ali ne možemo ni u jednom slučaju da pređemo preko toga, ni u jednom shvatite, imamo imena i prezimena žrtava, tako da bi se razdvojile nevine žrtve masovnih represalija i oni koji su bili odgovorni tokom Drugog svetskog rata, imate i klasične kriminalci van ratnih dejstava, ne mogu se staviti u isti koš i motivi tu treba da budu jasni i naš stav kao države mora biti jasan", kaže Strahinja Sekulić,
direktor Agencije za restituciju.
Osobe na koje se odnose eventualne izmene zakona rehabilitovane su jer je sud zaključio da nisu imali fer suđenje ili da je tokom suđenja bilo proceduralnih grešaka. Da je u sudskim procesima posle 1946. bilo dosta sporonog, saglasni su i istoričari.
Ipak, upozoravaju da bi država trebalo da uzme u obzir istorijski, pravni i moralni okvir tih suđenja.
"Mi nismo zalazili u pravnu problematiku ali ono što se pokazalo je da u sudskim i nesudskim odlukama bilo dosta propusta i mislim da u ovom trenutku donositi neki novi zakonski okvir koji će to posle 70 godina da reši, čini mi se da je jedna zakasnela ideološka reakcija i možda strah države da se ne upusti dalje u povraćaj imovine", kaže istoričar Bojan Dimitrijević.
Bez obzira na eventualne izmene zakona oni koji su osuđeni ili ubijeni bez suđenja kao i porodice nevino stradalih, dobiće odštetu. Isto se odnosi i na Nemce koji nisu bili pripadnici Vermahta i nisu činili zločine.
Do sada, Agencija je između ostalog vratila 5.141 objekat, od kojih je većina na teritoriji beogradske opštine Stari Grad.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.