NVO traže da SPC vrati tablu sa imenom Srđana Aleksića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Okt.2014, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO traže da SPC vrati tablu sa imenom Srđana Aleksića

Nevladine organizacije iz Vojvodine zatražile su od nadležnih gradskih institucija u Novom Sadu da hitno vrate tablu sa imenom Srđana Aleksića na zid jednog prolaza u centru grada. Tabla je skinuta pre nekoliko meseci kada je krenulo renoviranje zgrade koja po restituciji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Postavljeno, skinuto ali biće vraćeno, ali ne zna se kad – tako bismo mogli ukratko sumirati sudbinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << ulične table sa imenom Srđana Aleksića u Novom Sadu.

Tabla sa zida prolaza koji nosi ime mladića iz Trebinja, koji je za vreme rata zaštitio sugrađana bošnjačke nacionalnosti, zbog čega je na smrt prebijen od strane pripadnika Vojske Republike Srpske, skinuta je zbog renoviranja zgrade.

Reč je o objektu koji je u postupku restitucije vraćen Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ je zatražila od gradskih vlasti da hitno vrate skinute table.

Predstavnik koalicije Nedim Sejdinović kaže da je očigledno da je renoviranje završeno, ali i to da table još uvek nema.

„Mi se nadamo da će SPC poštovati zakone i da će vratiti table na mesto gde su stajale. U protivnom mi ćemo pozvati građane da zajedno vratimo table tamo gde po zakonu i propisima treba da budu“, kaže Sejdinović.

Predstavnik SPC Željko Latinović kaže da će tabla čim se svi poslovi završe, biti vraćena.

„Ne smemo da se igramo svetinjom života i da zloupotrebljavamo bilo koga, a posebno ne nekog ko je na takav način nastradao da bismo sad sebe podizali i da bismo ovo koristili za neke trenutne političke stavove. Sačekajte da se renoviranje završi pa da onda vidimo ko hoće a ko neće da vrati tablu“, rekao je on.

Tabla sa imenom Srđana Aleksića je samo jedan od primera kako se društvo odnosi prema nekim vrednostima kao što je humanost. Sličnu sudbinu imaju i antifašistički simboli u Srbiji o kojima se skoro upošte ne vodi računa.

Sociološkinja Miljana Vorkapić Viček kaže za Radio Slobodna Evropa da je očigledno da te vrednosti gube na značaju u odnosu na egzistencijalna pitanja.

„Zbog veoma teške situacije na ekonomskom i političkom planu, prosto ovakve vrednosti padaju u drugi plan. Jednostavno ljudi počinju da ih marginalizuju. Ne zato što su oni loši, ili zbog toga što oni to žele, već prosto bore za opstanak nekih ličnih ili porodičnih vrednosti, a u takvim situacijama se suočavamo sa domino efektom koji će povući i neke druge, društvene vrednosti“, smatra ona.

Stručnjakinja dodaje da je ključna uloga države u teškim ekonomskim trenucima da čuva trajne vrednosti, a ne da ih relativizuje.

Odluku o imenovanju prolaza imenom Srđana Aleksića u Novom Sadu donela je Skupština grada 2009. godine, a  tabla je postavljena 23. jula iste godine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.