Mreža za restituciju traži popis državne imovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2015, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mreža za restituciju traži popis državne imovine

Mreža za restituciju protestvovala je danas pred zgradom Ministarstva finansija sa zahtevom da im Direkcija za imovinu "DIPOS" hitno dostavi podatke o popisu državne imovine koju je tom preduzeću na raspolaganje dala država. U Mreži zahtevaju i hitno usvajanje izmena Zakona o restituciji.

Protest naslednika oduzete imovine nije održan u onom obliku u kom su to najavili zbog toga što su, kako su naveli, iz Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije dobili naznake da će izmene Zakona o restituciji uskoro da se nađu pred Vladom.

Prema izmenama Zakona, biće omogućena restitucija nekretnina, pa i oduzetih akcija u preduzećima naslednicima predratnih vlasnika, kao fizičkim licima. Njima će takođe biti olakšan postupak vraćanja građevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

"Usvojeni predlog Zakona je nešto što će se vrlo brzo sprovoditi i gde će doći do popisivanja, a do sada je već popisano nekoliko hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta koje je bilo sakriveno. Efektivno će doći do primene onoga što je neophodno u Srbiji, a to je detaljan popis državne svojine, pre bilo kakvih otuđenja, da ne kažem poklanjanja i svega onoga što prati ovaj proces", rekao je Mile Antić iz Mreže za restituciju.

U Mreži su nezadovoljni predlogom Zakona o posebnim uslovima prodaje nepokretnosti u državnoj svojini jer smatraju da on omogućava pojedinim vlasnicima krupnog kapitala da do nepokretnosti dođu po netržišnim uslovima.

Od Direkcije za imovinu su tražili spisak državne imovine koja je tom preduzeću data na raspolaganje, kako bi sprečili njeno otuđenje, dok se za to ne steknu zakonski uslovi. Ipak, čak ni 20 dana otkad je poverenik za informacije Direkciji poslao Rešenje po kom je to preduzeće u obavezi da postupi, Mreža za restituciju tražene podatke nije dobila.

"Šta tražilac informacija može dalje, dakle kad neko ne postupi po obavezujućem nalogu? Može da se obrati povereniku i poverenik ima jedan skroman instrumentarij, a to je da izrekne dve novčane kazne, u ukupnom iznosu od 200 hiljada dinara i to ne odgovornom licu, nego organu, u ovom slučaju preduzeću", kaže Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Ministarstvo za državnu upravu pak može prekršajno da goni Direkciju za imovinu zbog skrivanja podataka, dok Vlada Srbije ima obavezu da primenom prinude obezbedi izvršenje Rešenja poverenika, ukoliko po tom Rešenju nije postupljeno.

Dok ne bude poznato kojom sve imovinom raspolaže država i koje je njeno poreklo, njena prodaja pod sumnjivim okolnostima i netržišnim uslovima će biti moguća, upozoravaju u Mreži za restituciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.