Mreža: U Srbiji se krade i nepopisana zemlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mreža: U Srbiji se krade i nepopisana zemlja

Država Srbija i dalje nema preciznu evidenciju o poljoprivrednom zemljištu u svom vlasništvu, a nepopisana imovina, kažu u Mreži za restituciju lako postaje predmet nesavesnog, nenamenskog ili nezakonitog postupanja i krađe.

Kad god starim vlasnicima treba vratiti poljoprivredno zemljište, pojavi se novi izgovor da se to ne učini, tvrde u Mreži za restituciju i dodaju da opstrukcija dolazi od lokalnih samopurava, katastra, ali i Ministarstva poljoprivrede koji nema evidenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o poljoprivrednom zemljištu u državnom vlasništvu.

"Vi ste u pravu, ta evidencija ili registar katastraskih parcela i sve ono što podrazumeva jedan dobro uređen sistem u ovom smislu smo nasledili ovakav kakav je. Podaci koje mi imamo često se ne slažu sa stvarnim odnosno faktičkim stanjem na terenu", rekla je za RTV ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

A stanje na terenu pokazuje da zemljišta ima više nego što se potražuje, tvrde u Mreži za restituciju i traže od Vlade da podrži izmene zakona koje je predložio Zaštitnik građana Saša Janković, ali i da na sto vrati predlog radne grupe Ministarstva pravde koji je, kako kaže, "misteriozno povučen preko noći".

"Kako bi sprečili da dođe do restitucije iz vrlo pragmatičnih inetresa, a to je inetres da se državna imovina koja je predmet restitucije, da se njome nastavljaju razni vidovi zloupotreba i da jednostavno od te imovine određene grupe povlašćenih pojedinaca, od lokalnih do krupnih tajkuna, ubiraju prihode na štetu države",  rekao je za RTV Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Saša Janković nedavno je Skupštini Srbije podneo predlog o izmenama i dopunama zakona o restituciji, koje bi trebalo da olakšaju vraćanje oduzetog poljoprivrednog zemljšta i ostave državi mogućnost da bira s kog će područja i koje poljoprivredno zemljište da građanima vraća u naturi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.