Izmenom zakona do dedovine

Izvor: RTS, 09.Nov.2014, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmenom zakona do dedovine

Kako bi vraćanje poljoprivrednog zemljišta u postupku restitucije bilo efikasnije, neophodna je izmena zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, kažu u nadležnoj agenciji. Taj postupak otežava identifikacija zemljišta koje je ukrupnjavano.

Stari vlasnici i njihovi naslednici u postupku restitucije potražuju 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Kada se 1.923 uspostavljala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << granica tadašnje Jugoslavije veleposednik Jovan Župunski nije želeo da ostane u Rumuniji već je prodao imanje i kupio 200 lanaca zemlje u otadžbini tik uz među.

Njegovom sinu Đuri 23 godine oduzeta je sva imovina, danas njegovi naslednici nemaju ni[ta, pa ni pravo da zakupe sopstevenu zemlju kako bi je obrađivali.

Naslednik Marko Župunski kaže da formalno i tehnički ispada da su socijalni slučajevi.

"Moj otac nema imovinu a brat i ja nismo zaposleni. Mi smo se obratili lokalnoj samoupravi SO Plandište sa zhtevom da nam daju da zakupimo svoju zemlju kako bi mogli da je obrađujemo da živimo i ostanemo ovde, međutim oni su odbili naš zahtev", nveo je Župunski.

Opština Plandiste ima 13 hiljda hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje izdaje u zakup. Iako uredba vlade omogućava starim vlasnicima da bez licitacije dobiju svoju zemlju u najam Župunskima to nije bilo moguće.

"Kako da im dam da obrađuju kada ne znamo koja je njihova, na ovoj teritoriji niko ne zna šta je više čije. Verovatno će njima država ili dati novac ili vratiti neku drugu zemlju oni tu zemlju koju su imali sigurno neće dobiti", rekao je predsednik Opštine Plandište Milan Selaković.

Od donošenja zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju starim vlasnicima vraćeno je svega 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta,u agenciji za restituciju kažu da time nisu zadovoljni.

Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju rekao je očekujue da se vrati mnogo više i tu očekuje pomoć pre svega Ministarstva poljoprivrede.

"Do sada smo imali samo kočenje postupka jer na skoro 90 posto naših rešenja čak kada uspemo da vratimo zemljišta se ulažu žalbe. Mi smo predložili izmene zakona nadam se da će izmene zakona ići u tom pravcu da se pojednostavi postupak vraćanja zemljišta. Govorim o onome koje je komasirano", rekao je Sekulić.

Srbija u svom vlasništvu ima oko 830.000 hektara poljoprivrednog zemljišta jedan deo vraćen je selima na korišćenje a ostalo se izdaje u zakup.

Zoran Knežević iz Uprave za poljoprivredno zemljište rekao je da je ukupno oduzeto više od 680.000 hektara od toga je dve trećine zemljišta dodeljeno agrarnim interesentima i kolonistima, znači ono je u privatnoj svojini, a ostatak je u dravnoj svojini.

Prema njegovim rečima, zeljište koje je u državnoj svojini je moguće vratiti, a ono zemljište koje je u privatnoj svojini nije moguće vratiti

Upućeni kažu da Srbija ima dovoljno poljopirvrednog zemljišta da obešteti sve naslednike koji potražuju imovinu i da će po završenoj restituciji u državnom vlasništvu ostati znatne površine poljopirvrednog zemljista.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.