Imovina folksdojčera čeka stare vlasnike

Izvor: RTS, 25.Avg.2015, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovina folksdojčera čeka stare vlasnike

Od 76.000 zahteva kojim se pred Agencijom za restituciju potražuje oduzeta imovina oko dve hiljade je onih koje su podneli naslednici folksdojčera. To je iznenađujuće manji broj od očekivanog, imajući u vidu da je na ovim prostorima nekada živelo skoro pola miliona Nemaca, kažu u nadležnoj agenciji.
Odlukom Avnoja iz novembra 1944. podunavskim Švabama oduzeta je sva imovina. Jovan Kramer iz Apatina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostao je bez brodogradilišta, tada najvećeg na Dunavu sa flotom od 250 plovnih objekata. Danas njegovi naslednici potražuju imovinu. Međutim, prvo moraju sprovesti postupak rehabilitacije.

"Od ukupnog broja bivših vlasnika, koji svi moraju da se pojedinačno rehabilituju, mi smo naišli na svega deset primera kada rehabilitacija ili ne bi bila moguća, pa smo sami povukli zahtev, ili je sud u par slučajeva odbio rehabilitiaciju", navodi advokat Nikola Božić.
Pred Agencijom za restituciju folksdojčeri potražuju oko sedam hektara poljoprivrednog zemljišta. Prve odluke o vraćanju imovine već su donete.
"EU prati postupak restitucije i Srbija je dobila pohvale za naš odnos prema strancima i pogotovu prema necmcima. Nijedna zemlja koja je vodila postupak restitucije nije imala takav odnos prema stranim državljanima kakav je imala Srbija. Potpuno ravnopravan status sa našim građanima. Naš sajt je na nemačkom i na drugim jezicima, tako da se to zna i naša zemlja je dobila na ugledu zbog ovoga", objašnjava direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.
Nemačko stanovništvo katoličke vere pod marioterezijanskom kolonizacijom Vojvodinu naseljava u osamnaestom veku. Mahom zanatlije i poljoprivrednici, bavili su se ciglarstvom, brodogradnjom, proizvodnjom tekstila i klompi, a u pivarstvu i gajenju hmelja nisu imali premca.
"Kod Nemaca imamo možda jednu mentalitetsku crtu, a to je da su imali ogromnu potrebu. Nemci nisu investirali u vredne stvari nego su investirali u zemlju i zato su faktički do Drugog svetskog rata Nemci držali gotovo 50 odsto zemljišta u Vojvodini", objašnjava hroničar Boris Mašić.
Naslednici Nemaca koji su nekada živeli na ovim prostorima, kako su nam rekli, voleli bi da, ukoliko im se zemlja vrati, dođu i investiraju u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Samo u štampanom izdanju "Vesti": Imovinu traži 2.000 Nemaca

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2015

U Srbiji je do 1945. godine prema procenama Agencije za restituciju Srbije bilo oko pola miliona Nemaca, takozvanih folksdojčera. Odlukom AVNOJ-a iz novembra 1944. njima je oduzeta sva imovina. Poslednjih godina podneto je tek oko 2.000 zahteva za restituciju imovine "srpskih Nemaca".

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.