Imovina Jevrejima na jesen, očekuju se zahtevi iz Vojvodine

Izvor: Radio 021, 25.Maj.2016, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovina Jevrejima na jesen, očekuju se zahtevi iz Vojvodine

Prve rasprave o zahtevima jevrejske zajednice, prema novom Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nisu imale naslednika, Agencija za restituciju održaće u junu.

Kako je za "Novosti" potvrdio direktor Agencije, Strahinja Sekulić, pozitivne odluke očekuju se već krajem avgusta ili početkom septembra.

"Do sada je predato 15 zahteva za povraćaj imovine, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << očekuje se da će ih biti oko 5.000. Rok je tri godine do donošenja zakona, što znači da rok teče od februara 2016", navodi Sekulić.

Ovih 15 zahteva odnosi se na zgrade u Beogradu, od kojih će neke biti vraćene u naturi, dok će druge biti nadoknađene. U Agenciji je formirana i posebna jedinica za vraćanje imovine žrtava Holokausta, kako ističe Sekulić, bez novog zapošljavanja.

Tek nakon ovog postupka znaće se tačno koliko je imovine oduzeto od stradalih Jevreja. Postupak je trostepen, što znači da država, po donošenju rešenja Agencije, ima pravo žalbe, kao i pravo da pokrene upravni spor. Posle Beograda, u narednih 10-15 dana, očekuju se i zahtevi jevrejskih opština Novog Sada i Subotice.

Što se tiče zakonske odredbe prema kojoj će iz budžeta Srbije godišnje biti isplaćivano po 950.000 evra Savezu jevrejskih opština u narednih četvrt veka, ona će se primenjivati tek od 1. januara 2017. Jevrejske opštine upravljaće prihodima i usmeravati ih u proučavanje Holokausta, obeležavanje značajnih datuma iz tog perioda i komemoracije, u naučno-istraživačke projekte i finansiranje školovanja...

U Agenciji napominju da se ne radi o odšteti, jer Srbija nije odgovorna za Holokaust. Reč je o podršci jevrejskoj zajednici. Zakon je donet da bi se otklonile štetne posledice koje su Nemci počinili na našoj teritoriji.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Imovina Jevrejima - na jesen

Izvor: Večernje novosti, 25.Maj.2016

Počinju postupci restitucije za stradale u Holokaustu. Podneti prvi zahtevi iz Beograda, očekuju se i iz gradova u Vojvodini PRVE rasprave o zahtevima jevrejske zajednice, po novom Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nisu imale naslednika,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.