Izvor: Blic, 06.Okt.2016, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I SPOMENIK KULTURE VRAĆA SE NASLEDNICIMA Knjižara Gece Kona predmet restitucije

Restitucija nije zaobišla ni jednu od najstarijih knjižara u Knez Mihailovoj - knižara Gece Kona jedan je od 40 objekta na opštinama Stari grad i Vračar za koju je Jevrejska opština podnela zahtev za vraćanje imovine žrtvama Holokausta.

- U ovom slučaju postoji specifičnost što su zahteve za vraćanje knjižare podneli Jevrejska zajednica, ali i fizička lica, naslednici Gece Kona. Imajući to u vidu, Agencija za restituciju će u prvom koraku utvrditi postojanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aktivne legitimacije na strani fizičkih lica, kao i to da li je zahtev osnovan, pa će u zavisnosti od toga, biti odlučeno o zahtevu Jevrejske opštine - rekao je za "Blic" Strahinja Sekulić, direktor Agencije.

Međutim, ako ne bude zakonskih prepreka da ova zgrada bude vraćena naslednicima, iz Jevrejske opštine uveravaju da će njena namena, ali i trenutni "stanar", izdavač "Prosveta", ostati.

- Ukoliko se knjižara vrati, nastavićemo saradnju sa Prosvetom koja je trenutno u zakupu u ovom poslovnom prostoru. Smatramo da knjižara Gece Kona predstavlja neprocenjivo kulturno nasleđe srpskog i jevrejskog naroda, s toga ova jedna od najpoznatijih i najvrednijih knjižara na teritoriji bivše Jugoslavije mora da opstane - objašnjava Danijel Bogunović, menadžer Jevrejske opštine Beograd, dodajući da je Srbija pokazala veliko poštovanje prema jevrejskim žrtvama usvajanjem zakona o otklanjanju posledica žrtava.

Iako je trenutno objekat u Knez Mihailovoj 12 naseljava izdavač "Prosveta", tradiciju rafova knjiga ima još od svog osnivača, Geca Kona, rođenog u porodici jevrejskog sveštenika u Čongradu u Austrougarskoj monarhiji 1873. godine. Svojom upornošću i trudom, postao je čuveni beogradski knjižar, izdavač, filantrop, čija je izdavačka kuća objavila preko 5.000 knjiga.

Nakon njegovog stradanja, odlukom Vlade Republike Srbije, knjižara "Prosveta" je proglašena kulturnim dobrom i spomenikom kulture. Iz ove odluke proističe i obaveza da se zadrži autentični enterijer i namena.

Celog života se trudio da svojim sunarodnicima obezbedi što više knjiga za čitanje jer je na svoj rad gledao kao na, kako je govorio, "prosvećenje jednog darovitog naroda oko koga se vredi potruditi".

Pročitaj još:

VRAĆENO 16 OBJEKATA

Do sada Jevrejskoj opštini Beograd vraćeno je 16 objekata, i to 14 poslovnih prostora, jedan stan i jedna poslovna zgrada.

- Vraćeni su objekti na lokacijama u Njegoševoj ulici, Višnjićevoj na Dorćolu, Prizrenskoj, Dečanskoj i Kapetan Mišinoj. Nažalost, na neke od ovih predmeta pravobranilaštvo opštine Stari Grad je podnelo žalbu kod Ministarstva finansija - zaključio je Bogunović.

Agenciji za restituciju podneto je oko 70 zahteva za vraćanje imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, i to od strane Jevrejskih opština Beograd, Kikinda, Subotica i Niš.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.