Izvor: Danas, 06.Apr.2015, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građansko-demokratski podsetnik

Povodom rasprave o Vladinom Predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi", Mreža za restituciju u Srbiji uputila je otvoreno pismo narodnim poslanicima koji su nekada ili su danas članovi Demokratske stranke (izuzev Zorana Živkovića). Pismo prenosimo u celosti:

Od dolaska na vlast totalitarnog režima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Srbiji 1944. godine, sa preko 40 raznih propisa, partijska vlast je svakodnevno i dugi niz decenija otimala privatnu svojinu više od dva miliona građana. Jedan od prvih instituta koji je zloupotrebljen u cilju uspostavljana kontrole partije nad imovinom građana i ukidanja privatne svojine je bila "eksproprijacija".

U decembru 1995. godine, zaslugom i dr Zorana Đinđića, Zakon o eksproprijaciji isključio je "mogućnost oduzimanja imovine jednih lica u korist drugih lica i države, a u cilju ostvarivanja ekonomske koristi i profita za ta druga partijski podobna lica". Konačno je izbačena odredba kojom se eksproprijacija mogla vršiti i u cilju "poslovno stambene izgradnje povlašćenih partijskih preduzeća".

Uz saglasnost prethodnog i kasnijeg Predsednika Vlade Zorana Živkovića, u aprilu 2003. godine, izglasan je Zakon o planiranju i izgradnji, koji je ukinuo sve administrativne odluke kojima su svi delovi Beograda (ne samo područje Beograda na vodi), bili dodeljeni bez ikakve naknade partijski podobnim licima. Čitavi kvartovi gradova, sa vlasnicima stanova i zgrada višespratnica bili su dodeljeni pojedincima bliskim Miloševićevom režimu, kako bi samo oni pravili profite koji se mere stotinama miliona evra. Na žalost, ovaj Zakon je masovno kršen i to prevashodno od strane "demokratskih" vlasti i gradonačelnika Beograda. Sve sa ciljem da bi povlašćeni uzurpatori izvlačili što više profita iz ovih biorokratskih odluka prethodnih režima, a koje su silom zakona 13. maja 2003. godine bile ukinute.

U martu 2009. "demokratska" Vlada Mirka Cvetkovića je izvršila izmene Zakona o eksproprijaciji i onemogućila poništaj Rešenja o eksproprijaciji, koja su donošena u prethodnim decenijama, sa isključivim ciljem da se partijska lica bogate na formalno državnoj imovini. Tadašnji izgovor o "brzom završetku izgradnje koridora u Srbiji" i danas deluje "ubedljivo" kao razlog za ove izmene. Ista Vlada, obezbedila je i Srbiji "11. septembar!", (2009. g) usvajanjem novog Zakona o planiranju i izgradnji kojima su sve administrativne odluke o dodelama prava korišćenja zemljišta ukinute u maju 2003. godine, "rehabilitovane", pa je čak data i mogućnost ovim društvenim parazitima (socijalističkim preduzećima i drugim pravnim licima) da postanu vlasnici državne svojine bez ikakve naknade. Na svu sreću odlukama Ustavnog suda Srbije, ova najveća pljačka države i građana Srbije još uvek nije sprovedena.

Očekujemo od vas, da u skladu sa činjenicama i dosadašnjim (ne)delima, a pre nego što budete "debatovali" o Predlogu Vlade u vezi "Beograda na vodi", predložite izmene Zakona o eksproprijaciji, javnost otvoreno obavestite da li ste i od kojih sve tajkuna i drugih lica primali instrukcije i nagrade za ovakve izmene propisa, kojima se drastično omogućava pljačka državne svojine i objasnite kako je jedan vaš ministar izdao odobrenje za izgradnju objekta i nestanak delova dve ulice u srcu Beograda (deo Rajićeve i Cara Uroša) i pored Odluka Ustavnog Suda i Upravnog suda, koji su utvrdili neustavnost i nezakonitost pljačke javne površine, zarad ostvarivanja profita pojedinaca u konkretnom slučaju.

*Autor je predsednik Mreže za restituciju u Srbiji

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Poslanici Skupštine Srbije sutra o projektu "Beograd na vodi"

Izvor: Blic, 06.Apr.2015

Poslanici Skupštine Srbije započeće sutra raspravu o leks specijalisu o projektu "Beograd na vodi". Parlament će o Predlogu zakona o utvrdjivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja gradjevinskih dozvola neophodnih za realizaciju projekta "Beograd na vodi" sutra obaviti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.