Država mu vratila lokal,sud ga seli

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država mu vratila lokal,sud ga seli

Sudski izvršitelj iselio Kragujevčanina Dušana Filipovića (85) iz lokala u centru Kragujevca koji mu je Agencija za restituciju vratila pre godinu i po.

Sudski izvršitelj uz asistenciju policije danas su iselili Kragujevčanina Dušana Filipovića (85) iz lokala u centru Kragujevca koji mu je izvršnim i pravosnažnim rešenjem Agencija za restituciju vratila pre više od godinu i po dana, i u posed i državinu uveli Toplicu Tucakovića, takođe iz Kragujevca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji pred sudom pokušava da ospori rešenje te Agencije.

Dušan je u izjavi novinarima rekao da mu je danas teže i da se hiljadu puta gore oseća nego 1948. godine kada je njegovom ocu, predratnom trgovcu Radoslavu, država konfiskovala imovinu i da je hteo da izvrši samoubistvo ali da su ga od toga odvratili članovi porodice.

“"Svake večeri i svakog jutra 66 godina sam molio Boga da mi vrati radnju oduzetu mom ocu koji je štedeo svaku paru da bi kupio ovu radnju. Vraćena nam je imovina i ušao sam u svoje na osnovu odluke države da je moje lično vlasništvo, ali nisam imao para da dam nekom sudiji”", rekao je Dušan.

Naglašavajući da je uknjižen u katastar nepokretnosti kao vlasnik, Dušan je zatražio odgovor od nadležnih čiji je lokal ako rešenje Agencije za restituciju ne važi za Sud.

Njegov sin Svetozar novinarima je rekao da "takva nepravda nije zabeležena u analima sudstva"”.

“Otac je živeo za taj dan da mu se vrati konfiskovana radnja i vraćena mu je, a sad ga isteruju iz radnje”, rekao je Svetozar i dodao da je današnji događaj "sramota za Srbiju u kojoj pravo svojine ne važi”.

Naveo je da će se “po cenu života boriti protiv kriminala i korupcije”.

Sudski izvršitelj je Dušana Filipovića iselio iz lokala po privremenoj meri Osnovnog suda u Kragujevcu, a po tužbi Toplice Tucakovića i njegovog zakupca, firme “Tajm aut” koji su optužili Dušana da je nezakonito ušao u lokal.

Inače Tucakovići od 90-ih godina izdaju lokal trećim licima.

Tucakovići tvrde da je lokal njihov i da su ga 90-ih godina prošlog veka kupili od tadašnje zagrebačke industrije konfekcije “"Naprijed"” u kojoj je Toplica svojevremeno radio.

Podsećaju da je država bila vlasnik a grad korisnik lokala, kao i da je grad Kragujevac 1974. taj lokal prodao industriji konfekcije iz Zagreba.

"“Moj otac je kupio lokal 90-ih kada su Hrvati zbog ratnih sukoba prodavali imovinu u Srbiji i svi lokali su u državi prodati pod istim uslovima. Ugovor je potpisan, overen i još uvek važeći i niko ga nikada nije poništio i stavio van pravne snage"”, rekla je Tanja, ćerka Toplice Tucakovića.

Navodeći da joj je drago što je izvršitelj iz petog pokušaja uspeo da sprovede sudsku privremenu meru, Tucakovićeva je rekla da je ukazivala Agenciji za restituciju da postoji problem oko vlasništva.

Ona smatra da je Agencija trebalo na terenu da proveri kvadraturu kao i da ima i drugu mogućnost za povraćaj imovine, ne samo u naturalnom obliku.

Inače, presudom Osnovnog i Okružnog suda u Kragujevcu ugovor o kupoprodaji između Tucakovića i zagrebačke firme proglašen je ništavnim.

Takođe, Osnovni sud u Kragujevcu letos je doneo presudu u korist Filopovića koji traži da mu se omogući da uđe u posed imovine za koju ima rešenje Agencije za restituciju, ali je Viši sud to poništio i vratio na ponovni postupak koji još uvek nije okončan.

U međuvremenu Toplica Tucaković i njegov zakupac firma "Tajm aut" tužili su Filipivića, koji je oktobra ove godine ušao u ”sporni” lokal, za ometanje poseda, zbog čega je sudski izvršitelj danas i iselio Filipovića.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Država vratila lokal, sud ga seli

Izvor: Šumadija Press, 28.Nov.2014

Sudski izvršitelj iselio Kragujevčanina Dušana Filipovića (85) iz lokala u centru Kragujevca koji mu je Agencija za restituciju vratila pre godinu i po.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.