Devenport: Veliki napredak u restituciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Veliki napredak u restituciji

Šef deleegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je danas da je postignut veliki napredak u implementaciji Zakona o restituciji, rekavši da je ova oblast veoma bitna sa gledišta poštovanja osnovnih ljudskih prava i vladavine prava.

Takođe, kako je dodao, u interesu države jer podstiče privredu.

On je, nakon razgovora u Agenciji za restituciju, kazao da je od velikog značaja da dođe do transparentne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << situacije koja se tiče imovine koja je predmet restitucije.

EU, koja podržava rad Agencije, će, kako je najavio, i u budućnosti pratiti punu implementaciju Zakona.

Direktor agencije za restituciju Strahinja Sekulić ukazao je na predlog za izmenu zakona o restituciji, rekavši da on, iako se nekima čini nije samo kozmetička izmena, već suštinska.

Najvažnije u tekstu predloga radne grupe, čiji je član bila Agencija, jeste restitucija poljoprivrednog zemljišta, gde postoji najvehci otpor, kao i vraćanje zgrada ambasada.

Takođe, predlog sadrži terminološko usklađivanje u vezi građevinskog zemljišta i pravne svojine, i omogućio bi, kako je kazao Sekulić, vraćanje imovine u naturi u većem obliku, te i bolji i fer odnos prema građanima.

On je ukazao da nije bilo odlaganja isplate obeštećenja, ali da se u nacrtu predviđaju odlaganja i skraćenja.

"Sve što radimo je da vratimo imovinu u naturi i svaki predlog ide u tom pravcu. Mi to ne krijemo, sve javno radimo da se vrati u naturi", poručio je Sekulić.

Kada je reč o državnoj imovini uzurpiranoj od strane raznih subjekata, što se stručno naziva "imovina u magli", kako je naglasio, nije bilo mnogo pomaka u pogledu "uklanjanja magle".

Restitucija je, prema njegovim rečima, deo procesa zaštite države, a proces utvrđivanja imovine, popisa, identifikacije je primarni zadatak države, jer bez toga nema ozbiljne ekonomske aktivnosti.

Sekulić je posebno istakao odličnu saradnju sa Delegacijom EU u Srbiji, izrazivši nadu da će građani imati mogućnost da imaju slično iskustvo što se zemlja bude više približavala Uniji.

Devenport se osvrnuo i na vraćanje imovine žrtava holokausta, izrazivši očekivanje da će doći do usvajanja zakona u toj oblasti.

Sekulić je, s tim u vezi, rekao da iz moralnih razloga ne treba dopustiti da se posledice holokausta legalizuju.

On je kazao da takva imovina, koja nema naslednika, treba da bude stavljena u funkciju razvoja zajednice - memorijalnu i edukativnu.

Rok za podnošenje zahteva za restituciju trajao je dve godine i istekao je 3. marta. Podneto je ukupno 76.000 zahteva, a Agencija je do sada donela više od 21.000 prvostepenih odluka.

Agencija je građanima do danas u naturalnom obliku vratila 2.264 poslovna prostora, 364 stana i 332 zgrade, kao celine ukupne površine preko 195.000 kvadratnih metara, sa pripadajućim izgrađenim gradskim građevinskim zemljištem, milion kvadratnih metara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 1.834 hektara šuma i 2.250 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Najviše imovine je vraćeno u Beogradu, i to na području gradskih opština Stari grad i Vračar, slede Novi Sad, Niš, Pančevo, Leskovac, Subotica.

Pored vraćanja imovine bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim naslednicima uporedo se vraća imovina i crkvama i verskim zajednicama, podseća Agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Napredak procesa restitucije"

Izvor: B92, 19.Dec.2014

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da je postignut veliki napredak u implementaciji Zakona o restituciji...On je rekao da je ova oblast veoma bitna sa gledišta poštovanja osnovnih ljudskih prava i vladavine prava i dodao u interesu države jer podstiče privredu...Davenport je, nakon...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.