Betovenov friz ipak ostaje u Beču

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Betovenov friz" ipak ostaje u Beču

Austrija može da zadrži remek-delo Gustava Klimta "Betovenov friz", odlučio je danas panel austrijskih stručnjaka, odbacujući zahtev za njegovu restituciju koji su podneli potomci prvobitnog vlasnika, jevrejskog kolekcionara Eriha Lederera.

"Svetodavni odbor za restituciju umetnina jednoglasno preporučuje da se 'Betovenov friz' slikara Gustava Klimta ne vrati naslednicima Eriha Lederera", rekao je novinarima u Beču predsednik odbora Klemens Jabloner, prenosi AFP. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Mural dug 34 metra i visok dva metra, naslikan u slavu kompozitora Ludviga van Betovena, deo je stalne postavke Palate-muzeja secesije u Beču od 1986. godine.

Porodica Lederer ga je kupila 1915. da bi ga nacisti zaplenili 1938. godine.

Nakon Drugog svetskog rata Ledereru je vraćen friz, ali su austrijske vlasti uslovile restituciju zabranom iznošenja dela iz zemlje što je, prema navodima njegovih naslednika, primoralo kolekcionara koji je tada živeo u Švajcarskoj da proda mural pod nepovoljnim uslovima.

Austrija je 1972. otkupila friz za 15 miliona šilinga (oko 1,1 milion evra) i obavila njegovu restauraciju koja je trajala punih deset godina.

U saopštenju Palata secesije je istakla da restitucija Klimtovog murala ne bi imala nikakvo "sudsko, ni moralno" opravdanje, s ozbirom na to da je kupoprodaja obavljena bez ikakve "prinude" i po "pravednoj ceni".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.