Agencija: SPC nema prednost

Izvor: B92, 11.Apr.2014, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: SPC nema prednost

Beograd -- Agencija za restituciju odbacila kao neosnovanu tvrdnju zrenjaninskog nadbiskupa Ladislava Nemeta da je SPC data prednost nad drugim crkvama u vraćanju imovine.

Agencija je odbacila tvrdnju i da nema političke volje da se taj problem reši.

"Sve crkve i verske zajednice su imale i imaju jednak pravni tretman Agencije za restituciju, na šta ukazuju i podaci o vraćenoj imovini", navela je Agencija za restituciju u saopštenju.

Prema podacima koje je dostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ta agencija, crkvama i verskim zajednicama u Srbiji vraćeno je oko 55 odsto traženog zemljišta i oko 40 odsto traženih površina objekata.

Najviše traženog zemljišta vraćeno je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (53,2 odsto), dok je najviše objekata vraćeno Hrišćanskoj adventističkoj crkvi (99 odsto).

Rimokatoličkoj crkvi vraćeno je 15,2 odsto traženog zemljišta i 18,9 odsto traženih površina objekata.

"Relativno skroman procenat vraćene imovine Rimokatoličkoj crkvi, a naročito Zrenjaninskoj biskupiji, rezultat je pasivnosti u postupku restitucije zastupnika i punomoćnika unutrašnjih organizacionih jedinica te crkve (biskupija, župa, crkvena opština), koje u postupku nisu dostavljale zakonom propisanu dokumentaciju", navodi se u saopštenju.

Agencija je istakla da postoji "neupitna dobra politička volja" da se oduzeta imovina vrati crkvama i verskim zajednicama, iskazana donošenjem Zakona o restituciji, kao i njegovom "punom i doslednom" primenom.

"Agencija za restituciju ulaže maksimalne napore u rešavanju podnetih zahteva za vraćanje imovine i u tome, i pored ograničenih ljudskih i materijalnih resursa, postiže značajne rezultate, uporedive s rezultatima drugih evropskih država koje sprovode restituciju", navodi se u saopštenju.

Zrenjaninski biskup Ladislav Nemet izjavio je 9. aprila da je, prema podacima Agencije za restituciju, Katoličkoj crkvi od 2006. do danas vraćeno oko 10, a drugim crkvama oko 90 odsto imovine.

"Naravno da razumemo da u Srbiji Srpska pravoslavna crkva ima prednost, i to niko ne dovodi u pitanje, međutim, apsolutna neažurnost i nedostatak dobre političke bolje da se reši ovaj problem je jasan", rekao je Nemet.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.