Izvor: Blic, 27.Avg.2016, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravlje sve skuplje u Srpskoj: Za fizikalnu terapiju do 150 KM

Novi cenovnik zdravstvenih usluga u Srpskoj neprijatno je iznenadio mnoge pacijente, posebno one koji zbog zdravstvenih problema moraju da idu na fizikalnu terapiju.

Kako saznajemo, osiguranike koji ranije uopšte nisu plaćali participaciju, sada fizikalna terapija košta i po 150 KM. To je razlog što neki od njih, nemajući baš puno izbora, odustaju od ovog načina lečenja.

Sneža M. iz Banjaluke kaže da će za 20 tretmana strujom morati da plati 40 KM, ali da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ona još dobro prošla, u odnosu na one kojima su propisani komplikovaniji i skuplji tretmani.

- Objašnjeno nam je da sada participacija za svaku uslugu u proseku košta deset odsto njenog punog iznosa. I prošle godine sam bila na fizikalnoj, ali nisam platila ništa. Kod nas u javnosti dospevaju samo informacije o nekim pojeftinjenjima zdravstvenih usluga i lekova, dok za poskupljenja saznamo tek kad moramo na lečenje – kaže naša sagovornica.

Tako mnogi pacijenti, nepripremljeni na to da će morati platiti ono što je ranije bilo besplatno, jednostavno odustaju od terapija. To se desilo i jednoj Banjalučanki koju bi fizikalna terapija, da je odučila da ide na nju, koštala 150 KM. Pošto te pare trenutno nema, lečenje je odgodila za neka bolja vremena.

U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS objašnjavaju da je novi Cenovnik zdravstvenih usluga obuhvatio i izmene cena i participacija.

- Kod pojedinih usluga došlo je do povećanja, a kod nekih do smanjenja cene, odnosno participacija. Kod usluga ambulantne rehabilitacije, koje se obavljaju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, do uvođenja participacije na pojedine usluge došlo je isključivo zbog usklađivanja sa pravilnikom koji reguliše oblast participacije – saopštili su iz FZO.

Dodaju da je u cenovnik zdravstvenih usluga koje ugovara pomenuti zavod, a koji je na snagu stupio 1. avgusta, uvedena participacija za rehabilitaciju lica sa amputacijama i neurološkim oboljenjima.

- Do sada ove usluge rehabilitacije nisu imale participaciju, a sada je ista dodata – rekli su u ovom fondu.

Pacijenti se raspituju

Iz zavoda “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci kratko su saopštili da je do povećanja participacije došlo zbog novog cenovnika zdravstvenih usluga FZO. Cene usluga fizikalne terapije nisu komentarisali, uz objašnjenje da su ih korigovali po nalogu ovog fonda.

Međutim, potvrdili su za “EuroBlic” da im se pacijenti javljaju kako bi proverili zašto su i iz kojeg razloga poskupili tretmani fizikalne terapije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.