Izvor: Blic, 01.Okt.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdraviji meni u vrtićima u RS: Na stolu nema viršli, pašteta i slatkiša

Umesto industrijske paštete u vrtićima u RS uskoro će smeti da se služe samo zdravi namazi od ribe, piletine ili slanutka.

Ni viršle i slična hrana sa aditivima neće više moći da budu deo jelovnika za decu, posebno onu uzrasta do tri godine. Iz ishrane će se izbacivati i slatkiši, pa čak i neki sokovi i čajevi, u koristi više obroka od voća.

To će, između ostalog, propisati novi pravilnik o načinu ostvarivanja ishrane, nege, preventivno-zdravstvene i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << socijalne zaštite dece u vrtićima koji će u oktobru objaviti Ministarstvo prosvete. Pomoćnica ministra prosvete Radmila Kocić-Ćućić ističe da to neće poskupeti boravak dece u vrtićima, jer su analize pokazale da kvalitetnija ishrana ne znači da je i skuplja, a u nekim slučajevima je i jeftinija. Računa se da će sve te mere doprineti kvalitetnijim uslugama u vrtićima. Nove standarde ishrane za planiranje jelovnika, koji će biti i deo tog pravilnika za rad vrtića, pripremili su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravstvo RS, uz podršku UNICEF-a.

- Analiza jelovnika u devet vrtića sa kojima smo već radili ovaj program, pokazala je da imamo povećan unos određenih masti, a smanjen unos nekih nutritijenata. Sada su te ustanove već uvele zdrave obroke, odnosno zamenili jednu vrstu hleba drugom i slično. To ne znači da su ustanove imale neki nepravilan pristup, već su koristile pravilnik iz 1994. godine, a od tada su se vrlo bitno promenile preporuke za pravilnu ishranu dece tokom perioda ranog rasta i razvoja – kaže koordinator aktivnosti za unapređenje ishrane dece u predškolskim ustanovama doktorka Dragana Stojisavljević.

Novi standardi ishrane treba da budu prihvaćeni u svim vrtićima.

- Ponudili smo i sezonske jelovnike, kako bi u vrtićima što lakše bilo pripremiti ishranu, a oni mogu mnogo da pomognu i roditeljima, koji isto treba da znaju da deci, recimo, ne treba davati hranu punu aditiva, poput lizala i bombona – ističe Stojisavljević.

Pomoćnica ministra zdravlja Amela Lolić podseća da od pravilne ishrane u prvim godinama života zavisi i koliko će svako dete obolevati kasnije u životu, a loša ishrana je povezana i sa najtežim obolenjima.

Petina dece preuhranjena

- U RS imamo i problem da nam je oko petina dece uzrasta do pet godina preuhranjena, zbog čega je usvajanje pravilne ishrane, takođe, bitno – ističe doktorka Lolić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.