Zagreb: Prosvjedovale tete iz vrtića

Izvor: Cafe.ba, 30.Okt.2014, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Prosvjedovale tete iz vrtića

U Europskoj uniji je vrtićki standard da jedno dijete ima pet kvadratnih metara vrtićkog prostora i da dvoje odgajatelja bude na 10 djece. U Hrvatskoj, koja se obavezala preuzeti taj standard, ali ga još nije ispunila, na pet kvadratnih metara u vrtiću je dvoje djece, a dva odgajatelja raspoređena su na 30 djece.

ZAGREB (AA) – Četrdesetak članica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) prosvjedovalo je pred zgradom Gradskog poglavarstva Zagreba pod sloganom >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << "Za bolje uvjete rada odgojitelja u dječjim vrtićima i dostojanstvo struke", javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Organizatori ističu da od 2008, kada je donesen Državno pedagoški standard predškolskog odgoja i obrazovanja, u Zagrebu nije riješen gorući problem broja djece u odgojnim grupama, jer je na snazi program racionalizacije iz 1993. godine.

Naime, u Europskoj uniji je vrtićki standard da jedno dijete ima pet kvadratnih metara vrtićkog prostora i da dvoje odgajatelja bude na 10 djece. U Hrvatskoj, koja se obavezala preuzeti taj standard, ali ga još nije ispunila, na pet kvadratnih metara u vrtiću je dvoje djece, a dva odgajatelja raspoređena su na 30 djece.

„Loši uvjeti rada pretvorili su naš plemenit posao u frustrirajući“, „Tko ili što ubija kreativnost odgajatelja“, „Ja nisam neradnik“, samo su neki od natpisa koje su prosvjednice pronijele gradom zviždeći i pjevajući vrtićke pjesme.

„Došli smo ovdje iskazati svoj revolt zbog dugogodišnjeg nerješavanja pitanja broja djece u grupama. Grupe su pretrpane. To iziskuje povećan radni i stručni napor odgajatelja. Ovako se više ne može raditi. Tražimo od Grada rješenje ovih problema“, poručile su sindikalistice koje traže sastanak sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom Švaljek.

„Ovo je prosvjed upozorenja. Sljedeći put ćemo doći sa svim odgajateljima koji su sada na svojim radnim mjestima i nisu mogli doći“, rekla Božica Žilić, čelnica SOMK-a, i naglasila kako je radnicama u cilju izbjeći štrajk prethodnim dogovorom.

Sindikalistice ističu da je nakon 17 godina više od 5.000 zaposlenih u dječjim vrtićima Grada Zagreba ostalo bez kolektivnog ugovora i uređenog sustava plaća.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.