Vlasnik „Škafe“ nakon požara koji je „progutao“ trgovački centar: Šteta je stoodstotna i višemilionska

Izvor: Blic, 29.Jul.2016, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnik „Škafe“ nakon požara koji je „progutao“ trgovački centar: Šteta je stoodstotna i višemilionska

Ako nam država ne pomogne, bez posla će ostati svih 125 radnika kompanije, kaže Fahrudin Karalić, vlasnik trgovinskog lanca BiH „Škafa“, nakon požara koji je preksinoć progutao zgradu tržnog centra u Rakovici i centralno skladište.

- Do požara je došlo oko 23 časa. Radnici su napustili objekat sat vremena ranije. I ja sam bio tamo do 20.30. Objekat od 5.000 kvadratnih metara izgorio je do temelja, šteta je stoodstotna i višemilionska - kaže Karalić u ispovesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za „Dnevni avaz“.

Katastrofalne razmere

Vatrogasci su se celu noć borili s vatrenom stihijom, međutim, ništa se nije moglo spasiti. Vatra je za kratak vremenski period progutala sve.

- Procenjeno je da je nastala šteta između 15 i 17 miliona KM po knjigovodstvenoj vrednosti. Samo je robe u centru bilo u vrednosti od 8 miliona KM. Ovo je druga nesreća katastrofalnih razmera koja je pogodila „Škafu“ u poslednje 2 godine. U maju 2014. godine poplave su u potpunosti uništile tržni centar u Maglaju, a tada je procenjena šteta dostizala cifru od 1,2 miliona KM - govori Karalić.

Pre poplava u Maglaju „Škafa“ je brojala 475 zaposlenih, da bi nakon poplava i uništenog objekta bez posla ostalo 300 radnika. Tada se, kaže Karalić, nijedna institucija vlasti nije uključila u pomoć.

- Sami smo se oporavljali od maja 2014. godine. Trenutno brojimo 125 radnika. Sada, ukoliko se ne uključi država da nam pomogne, bez posla će ostati svih 125 radnika, jer dalje nećemo moći. Ostalih 10 objekata u lancu neće moći funkcionisati jer nemaju obrtna sredstva - s mukom priznaje Karalić.

Kako dalje

Vlasnik lanca „Škafa“ nije optimističan ni kada je u pitanju budućnost kompanije.

- Budućnost je upitna. Naglašavam da smo se od Maglaja jedva oporavili, a šteta je tada bila 1,2 miliona KM, sada je 15 puta veća. Ne znam kako ćemo dalje - ističe.

Pročitajte još:

O eventualnim uzrocima požara nije htio govoriti, prepuštajući istražnim organima da utvrde šta je izazvalo požar s katastrofalnim posledicama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.