Ustavni sud BiH odbio zahtev poslanika iz SNSD

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud BiH odbio zahtev poslanika iz SNSD

Ustavni sud BiH odbio je danas zahtev 30 poslanika Narodne Skupštine RS kao neosnovan za razmatranje ocene ustavnosti svih zakona i ostalih pravih akata koji su usvojeni u Parlamentu FBiH u poslednje dve godine.

Naime, poslanici SNSD u Narodnoj skupštini RS podneli su krajem sptembra Ustavnom sudu BiH zahtev za ocenu usuglašenosti „svih zakona i ostalih opštih pravih akata usvojenih od strane Parlamenta Federacije BiH od njegovog konstituisanja posle izbora 2014. godine“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa Ustavom BiH.

Oni su tražili donošenje privremene mere kojom bi se obustavilo izvršenje zakona i ostalih opštih pravnih akata, kao i da se zabrani rad Doma naroda BiH sve dok se u njemu ne ostvari konstitutivnost Srba u punom kapacitetu, a sve do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o zahtevu.

Poslanici su u svom zahetvu naveli da smatraju da usvojeni zakoni i ostali akti nisu u skladu sa Ustavom BiH, jer nakon izbora 2014. godine nije konstituisan klub Srba u Domu naroda FBiH.

Naime, umesto 17 delegata iz srpskog naroda, Klub Srba trenutno čini 13 delegata i zbog toga, kako smatraju u SNSD, nisu u mogućnosti da pokrenu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Iz Ustavnog suda BiH navode da podnositelji zahteva, osim citirane alineje Preambule Ustava, ne ukazuju eksplicitno na odredbe Ustava BiH za koje smatraju da su povređene.

-Ustavni sud smatra da nisu postojale bilo kakve ustavne niti zakonske prepreke da se osporeni zakoni usvoje u Domu naroda FBiH, kao i da je delegatima Kluba srpskog naroda bilo omogućeno pokretanje veta u okviru postojećeg broja delegata iz reda srpskog naroda – navode u saopštenju Suda BiH.

Shodno tome, Ustavni sud BiH zaključuje da Klubu delegata srpskog naroda nije onemogućena jednakost u uživanju političkih prava, kao i da u Domu naroda FBiH nije dan privilegiran položaj nijednom od konstitutivnih naroda, a ni Ostalima.

Ustavni sud zapaža i da u Federaciji BiH ne postoji ustavni ni zakonski mehanizam koji bi garantirao popunjavanje Doma naroda FBiH brojem delegata iz svakog konstitutivnog naroda i Ostalih određenim Ustavom Federacije BiH, te da upravo to ostavlja mogućnost da ne bude izabran utvrđeni broj delegata iz bilo kojeg konstitutivnog naroda i Ostalih.

Sve odluke o zahtjevima za ocenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sednici biće dostavljene podnositeljima u roku od mesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH.

Nisu nadležni za Bosićev zahtev

Ustavni sud BiH je na današnjoj, prvoj plenarnoj sednici u ovoj godini, odbacio kao nedopušten zahtev Mladena Bosića, u svojstvu predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, za ocenu ustavnosti odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, zbog nenadležnosti ovog suda za odlučivanje.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Stevandić: Ustavni sud BiH radi protiv interesa srpskog naroda

Izvor: Blic, 19.Jan.2017

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, tvrdi da je Ustavni sud BiH usmeren isključivo protiv interesa srpskog naroda, što je potvrđeno odbacivanjem zahteva 30 poslanika Narodne skupštine Srpske za ocenu ustavnosti zakona i opštih pravnih akata koje je Parlament Federacije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.