Izvor: Blic, 24.Sep.2016, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči Festivala dečjeg dramskog stvaralaštva: Scena rešava probleme mladih

Na Festivalu dečjeg dramskog stvaralaštva RS u Mrkonjić Gradu publika će imati priliku da se upozna sa problemima mladih i dobije potencijalna rešenja, upakovana u dramske tekstove.

Osmi Festival počeće 28. septembra, a za tri dana biće odigrano šest predstava. Selektorka, Dubravka Nikolić, kaže da joj je namera da što većem broju dece omogući aktivno sudelovanje u pozorišnom procesu, da bi razvijali skalu pozitivnih kvaliteta poput uljudnosti, samopouzdanja i grupnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << senzibiliteta.

- Želela sam ovakvom selekcijom vrednovati svakog pojedinca kako bismo podstakli decu da kritički razmotre način na koji pisci upotrebljavaju jezik i da razviju sposobnost da analiziraju, vrednuju i razlikuju razne upotrebe jezika. Dramski odgoj danas u svetu predstavlja standardni deo opšteg obrazovanja – navela je Nikolićeva.

Ona je za ovogodišnju manifestaciju odabrala predstavu DIS Pozorišta iz Banjaluke „Sa one strane ulice“.

- Svi akteri projekta imaju po 15 godina. Koliko često se susrećemo sa nasiljem i koliko smo spremni da pričamo o tome? Da li je teže biti nasilnik ili žrtva i koliko je mala granica između to dvoje? Predstava će pokušati da odgovori na neka od tih pitanja - kaže Nikolićeva.

Zvorničko dramsko pozorište izvešće komad „Zaljubiška“, koji će na scenu postaviti temu prvih ljubavi, skrivenih simpatija i ismejavanja drugara. Studio „Zvončica“ iz Novog Grada odigraće „Nevolje Groznog Gaše“, namenjene mališanima spremnim da prave razne smicalice.

Predstaviće se i sekcija biblioteke iz Kostajnice sa komadom „Zbrka – ta – bajka – ta‟, koja donosi neobične i čudne likove, dogodovštine i humor. Takmičiće se i sekcija OŠ „Petar Kočić“ iz Prijedora sa adaptacijom Ćopićevih književnih likova.

- U sekciji je predanost u radu sa decom vidljiva u svim segmentima i jedina je dramska sekcija osnovnih škola koja je prošla selekciju – navodi Nikolićeva.

Domaćini na ekskurziji

Organizatori festivala, Gradsko pozorište Mrkonjić Grad izvešće predstavu „Ekskurzija“, koja će pokazati šta za učenike, a šta za nastavnike predstavlja ekskurzija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.