UBIO TAKSISTU U SARAJEVU, A UŽIVA NA HVARU Četiri puta osuđen za zločin iz 1993, a još na slobodi

Izvor: Blic, 21.Jun.2017, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBIO TAKSISTU U SARAJEVU, A UŽIVA NA HVARU Četiri puta osuđen za zločin iz 1993, a još na slobodi

Javnost je bila iznenađena kada je saznala za slučaj Damira Gradaščevića, Sarajlije kojem je 16 godina suđeno za ubistvo Miloša Vujnića Panića koje se dogodilo 13. septembra 1993. godine u Sarajevu.

Tri puta je bio osuđivan, a presuda poništavana dok je on bio u bekstvu. Četvrti put je osuđen na 4,5 godine zatvora, ali još nije iza rešetaka.

Kantonalni sud u Sarajevu doneo je presudu 19. oktobra prošle godine prema kojoj je Gradaščević osuđen na 4,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine zatvora, jer je iz pištolja ubio taksistu Panića, nakon što se posvađao i potukao s njim.

Ovo je jedan od najdužih slučajeva koji se vodio na Kantonalnom sudu, jer je Gradaščević bio u bekstvu 15 godina.

Gradaščević ni sada nije na služenju kazne, već je na slobodi. Kako Klix.ba saznaje, on se trenutno nalazi na Hvaru, gde živi njegova porodica, dok su mu druga supruga i dva sina u SAD. Jedan od njegovih advokata Senad Kreho kazao je za Klix kako sud nije odredio nikakve mere zabrane putovanja i kretanja Gradaščeviću nakon presude.

Žalba

Advokati su uložili žalbu i postupak je prebačen Vrhovnom sudu FBiH. Termin ročišta još nije poznat.

Gradaščević je prvobitno pušten iz zatvora u januaru 1994. godine i branio se sa slobode zbog ratnih okolnosti, što je on iskoristio za beg i pobegao u Hrvatsku. Nakon što je postao njihov državljanin beži u SAD.

Proces je vođen u njegovom odsustvu da bi 2002. godine Kantonalni sud Sarajevo osudio Gradaščevića na pet godina zatvora. Nakon žalbe Vrhovnom sudu FBiH kazna je preinačena na sedam godina i osuđen je pravomoćno. No, njega nije bilo.

Međunarodna poternica raspisana je tek sedam godina kasnije. U periodu od 2009. do 2015. godine Damir Gradaščević je nepravosnažno proglašen krivim dva puta na Kantonalnom sudu i osuđivan na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Oba puta Vrhovni sud FBiH vraća predmet na ponovno suđenje, piše Klix.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.