Izvor: Blic, 11.Dec.2016, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U bekstvu čak 43 čak zatvorenika: Dobiju slobodan vikend pa se nikad ne vrate

U bekstvu iz zatvora u Federaciji BiH se nalaze 43 osuđenika, podaci su federalnog Ministarstva pravde.

Najveći broj osuđenika, 18, pobegao je iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica, iz mostarskog zatvora u bekstvu su osmorica, iz sarajevskog šestorica, po četvorica iz tuzlanskog i zatvora u Busovači, te dvojica iz bihaćkog i jedan iz oraškog zatvora, piše Avaz.

- Većina odbeglih biva uhvaćena po poternici, ali se jedan deo sam vrati na izdržavanje kazne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatvora - rekao je federalni ministar pravde, Mato Jozić.

Prema njegovim rečima, u skladu sa zakonskom regulativom, svim beguncima mogu se izreći samo kratkorajne disciplinske mere koje ne utiču na dužinu i uslove kazne, osim u slučajevima kada u bekstvu počine nova krivična dela.

Najveći deo bekstava dešava se kao zloupotreba pogodnosti izlaska u grad, te korištenja vikenda i godišnjih odmora u krugu porodice.

Zabeleženi su i slučajevi bekstva iz neograđenih prostora ili s rampi, a rijetki su slučajevi bijega tokom privođenja na svedočenje, lečenje ili prilikom prebacivanja u drugi zatvor.

Pre nekoliko godina zabelžena su i dva slučaja u kojima su osuđene osobe otela naoružane grupe kriminalaca, a bilo je i slučajeva organizovanih bekstava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.