Tužilaštvo BiH zaprimilo prijave protiv Izetbegovića i Softića

Izvor: Blic, 20.Mar.2017, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo BiH zaprimilo prijave protiv Izetbegovića i Softića

Tužilaštvo BiH zaprimilo je krivične prijave koje je podneo NDP protiv samozvanog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Sakiba Softića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića, zbog sumnje da su počinili krivična dela realizacijom pokušaja da podnesu zahtev za reviziju presude iz spora između BiH i SR Jugoslavije, koji je okončan 2007. godine.

Iz NDP, koji je krivičnu prijavu podneo 13. marta, saopšteno je da pravni tim koji se bavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izradom tužbe smatra da postoji osnova za sumnju da je Softić svojim radnjama, bez odgovarajućeg institucionalnog ovlašćenja, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počinio krivično delo lažnog predstavljanja i neovlašćenog vršenja službene radnje Krivičnog zakona Federacije BiH.

U saopštenju se navodi da pravni tim koji se bavio izradom tužbe, takođe, smatra da postoji osnov za sumnju da je Izetbegović svojim radnjama u vezi sa delovanjem Softića, bez odgovarajućeg institucionalnog ovlašćenja, počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja Krivičnog zakonika BiH.

U NDP smatraju da ovo pitanje, od kada je otvoreno, ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega su se opredelili da cela ova situacija bude rešena pred pravosudnim organima BiH pravnim sredstvima, a ne političkim.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije koju je podneo Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnele nadležne institucije BiH.

Predsednik Međunarodnog suda pravde službeno je objavio da je Softić još u maju 2016. godine zvanično obavešten da on više nema status agenta BiH i da je za pokretanje revizije potrebna nova odluka Predsedništva BiH.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TUŽBE ZA SOFTIĆA I BAKIRA: Nezakonito hteli da podnesu zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije

Izvor: Kurir, 20.Mar.2017

...Prijave je podneo NDP zbog osnovane sumnje da su Softić i Izetbegović počinili krivična dela realizacijom pokušaja da podnesu zahtev za reviziju presude iz spora između BiH i SR Jugoslavije, koji je okončan 2007..NDP-a, je krivične prijave podneo 13 marta, a pravni tim koji se bavio izradom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.