Izvor: Blic, 27.Avg.2016, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka s vremenom zbog referenduma: Izetbegovićeva apelacija ubrzo pred sudijama

Ustavni sud BiH mogao bi ekspresno da se izjasni o apelaciji Bakira Izetbegovića o pokretanju spora između BiH i RS zbog odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o Danu Republike.

Predsednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman potvrdio je za pojedine medije da bi sud o apelaciji bošnjačkog člana Predsedništva BiH i dvojice kopredesedavajućih u parlamentu BiH Šefika Džaferovića i Safeta Softića mogao da se izjasni pre 25. septembra, za kada je zakazan referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u RS.

- Ustavni sud mora što pre o ovome odlučivati, posebno zbog toga što je uložen i zahtev za donošenje privremene mere. Imajući u vidu datum za kada je zakazan referendum, Ustavni sud bi relevantne odluke trebalo da donese do 25. septembra – izjavio je Ćeman.

Pravnik Krstan Simić kaže za „EuroBlic“ da mu nije potpuno jasno kakvu je Izetbegović zapravo podneo apelaciju, ali pretpostavlja da je reč o inicijativi za ocenu usaglašenosti odluke NS RS o sprovođenju referenduma sa Ustavom BiH.

- Tu se onda radi o klasičnoj apelaciji i Ustavni sud treba da odluči da li je odluka NS RS o sprovođenju referenduma u skladu sa Ustavom BiH. Međutim, tu se javlja nova nedoumica – pošto Ustavni sud ocenjuje ustavnost zakona postavlja se pitanje da li je nadležan da utvrđuje i ustavnost podzakonskih akata, odnosno odluka kakva je ova o raspisivanju referenduma – kaže Simić, podsećajući da se Ustavni sud BiH do sada nekoliko puta upuštao u ocenu i takvih akata.

On dodaje i da prema pravilima suda, predsednik i dvojica potpredsednika mogu odlučivati o privremenoj meri, koju je zatražio i sam Izetbegović, a kojom se traži suspenzija referenduma dok se ne donese konačna sudska odluka.

- Imajući u vidu da su predsednik i dvojica potpredsednika različite nacionalnosti, za očekivati je da će zbog „vruće teme“ oni pobeći od odlučivanja i tražiti da o tome odluči puni saziv Ustavnog suda BiH – kaže Simić.

Krivična odgovornost

- Ustavni sud BiH nema sredstva prisile da spreči održavanje referenduma 25. septembra. Međutim, neizvršavanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično delo i moglo bi uslediti podnošenje krivičnih prijava Tužilaštvu BiH za one koji su organizovali i sproveli referendum u Srpskoj – kaže pravnik Simić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.