Izvor: Blic, 11.Dec.2016, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna uspeha “Udovica” iz Sretnice: One su Hercegovke koje su zasukla rukave i ušle u istoriju!

Gde se u Bosni i Hercegovini može pojesti najbolja jagnjetina u pravom domaćem ambijentu? Teško pitanje, jer konkurencija je prilična. Ali, mnogi gurmani, od Zageba do Sarajeva, bez premišljanja će odgovoriti: kod Udovica, u mestu Sretnice.

Ni cena od paprenih 40 KM po kilogramu za ljubitelje dobrog zalogaja nije problem, jer se uz jagnjetinu i druga domaća jela nudi i mirisna domaća pogača i salate od hercegovačkog povrća.

Priču o restoranu i vinariji „Udovice“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jednom od najuspešnijih porodičnih preduzeća u Hercegovini, utemeljile su, davne 1953. dve mlade seoske udovice, jetrve Kata i Ruža Kordić.

U kasnim dvadesetim godinama, ostale su, usred pasivnog hercegovačkog pejsaža, u trošnj kućici same sa šestoro male dece: Kata je imala tri kćerke, a Ruža tri sina. Mogle su kukati i bogoraditi, ili zavrnuti rukave i prihvatiti se posla.

Energične udovice su izabrale teži put. Odlučile su da rade ono što znaju: od povrća iz svoje bašte i mesa od stoke koju su same uzgojile, spremale su jednostavna, ali slasna domaća jela za radnike – težake i retke putnike. Uskoro se od Mostara do Čitluka pro njihova čulakuhinja i odomaćio se izraz: „ješćemo kod udovica.“ Bilo je to, dakle, decenijama pre nego što je u našim krajevima počela promocija ženskog preduzetništva i 30 i kusur godine pre nego što se u Međugorju kod Čitluka prvi put ukazala Gospa, a Sretnice se našle na putu ka najpopularnijoj destinaciji verskog turizma u BiH.

Spremajući domaće đakonije, udovice su odškolovale i izvele na put svoje šestoto dece, a jedan od njih, Ružin unuk Filip je nastavio porodičnu tradiciju.

Jela po receptu njegovih baka, proslavila su restoran „Udovice“, koji i danas krase kredenci i tave iz Katinog i Ružinog doba. Uz lokalne meštane, ovde često ručavaju diplomati, biznismeni i bogati turisti iz Italije, Dalmacije, Zagreba, Banjaluke, Sarajeva...

- Nama su svi gosti dragi i dobrodošli, ne delimo ih po tome odakle su i koliko će potrošiti – kaže Filip Kordić.

U Kordićima iz Sretnica danas, hvala bogu, nema udovica, osim u nazivu restorana.

- Ovde su uvek dobro kuvalo i slatko jelo, ali zvanično, restoran smo otvorili neposredno nakon poslednjeg rata, u kome su se dešavale strašne stvari. Malo sam se probojavao, kako će ko protumačiti naziv „Udovice“, ali eto naši gosti su shvatili da je to ime nikog ne vređa, i da je znak poštovanja prema porodičnoj tradiciji i mojim dobrim bakama– kaže Filip Kordić.

Interesantno je da do devedestih restoran nije bio registrovan, ali su vlasti, u znak poštovanja prema hrabrim i vrednim ženama, gledale kroz prste „sivoj ekonomiji“ u režiji baka Kate i baka Ruže. A njihov portret i danas zauzima počasno mesto u restoranu, koji posluje pod geslom „stari recepti u novom vremenu“.

Najskuplji u BiH

Osim što je po mnogima najbolja, jagnjetina kod „Udovica“ je i najskuplja u BiH.

-Ne želimo da budemo jeftini. Hoćemo da našim gostima pružimo ono što zaslužuju – najbolju hranu, piće, ambijent, uslugu – kaže gazda restorana Filip Kordić.

Sretnice

Mesto Sretnice na uzvisini na pola puta od Mostara ka Međugorju, deo je sela Kruševo.

Nekad pustim krajem, danas prolaze hiljade turista, ali i pre turističkog buma, ono je bilo mesto sretanja putnika. Mada se pouzdano ne zna poreklo imena, Sretnice su verovatno i nazvane po tome, ali se i danas u šali kaže da se tako zove jer tu žive sretne žene.

- Pošto sam ovde rođen i odrastao, nisam nikad obraćao previše pažnje na naziv mesta. Tek kada sam pre nekoliko godina odštampao reklamne upaljače za restoran, na kojima je pisalo Udovice – Sretnice, shvatio sam šta sam uradio. Bilo je mnogo pošalica na račun te marketinške poruke – kaže Filip Kordić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.