Srpska bez popisne građe

Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska bez popisne građe

Republika Srpska mogla bi da uđe u novu bitku sa državnom Agencijom za statistiku oko popisa.

Mada je zakonom propisano da je popisna građa vlasništvo sve tri statističke agencije, problem je, saznajemo, što još nije dogovoreno na koji način će baze podataka iz popisa biti ustupljene entitetskim zavodima.

- Problem je što same procedure oko toga nisu definisane, a u ovom trenutku predstavnici sve tri agencije deluju prilično zbunjeno oko toga kako će to rešiti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Inače, ustupanje baze podataka je osnova da bi se uopšte moglo pristupiti obradi i objavi podataka popisa za RS u skladu sa zakonom koji je nedavno usvojila Narodna skupština RS – kaže izvor „EuroBlica“.

Direktorka Republičkog zavoda za statistiku RS Radmila Čičković, međutim, ne očekuje opstrukcije oko ustupanja popisne građe RS.

- Kada se uništi nepotrebna, onda sledi procedura oko ustupanja preostale popisne građe entitetskim agencijama. Zakon je jasan da je ta građa vlasništvo svih nas, tako da imamo uporište u zakonu i ne očekujem bilo kakve opstrukcije oko toga – kaže Čičkovićeva.

Međutim, da bi RS započela i proces obrade i objavljivanja rezultata popisa za svoju teritoriju, potrebno je još da se završi obrada podataka iz postpopisne ankete, kao i da se predstavnici Evrostata izjasne da li će priznati rezultate popisa koje je krajem juna objavila državna Agencija za statistiku. Od izvora upućenih u proces obrade podataka saznajemo da je sada problem nastao i oko obrade podataka iz postpopisne ankete.

Pročitajte još:

- Problem je što strani eksperti menjaju pristup prema postpopisnoj anketi, odnosno načinu obrade podataka. Postpopisna anketa pokazuje odstupanja od gotovo deset odsto za čitavu državu, a sa načinom obrade podataka, kako to preporučuju strani eksperti, dolazimo do toga da odstupanje bude jedan odsto ili čak ni da ga ne bude. Inače, sva ta obrada neće biti završena pre septembra, nakon čega se očekuje dolazak i izveštaj Evrostata oko verifikacije rezultata koje je objavila Agencija za statistiku BiH – tvrdi naš izvor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.