Srbi iz Kanade donirali Domu zdravlja Pale aparat vredan 20.000 KM

Izvor: Blic, 22.Avg.2017, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz Kanade donirali Domu zdravlja Pale aparat vredan 20.000 KM

Udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Kanade kupilo je Domu zdravlja Pale ultrazvučni aparat vredan 20.000 KM, a ova zdravstvena ustanova uložila je gotovo jednak iznos novca za nabavku prateće opreme.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je prilikom današnje posete Domu zdravlja da je ova donacija veoma značajna za stanovništvo jer može da doprinese reševanju problema bele kuge.

- Ultrazvučni aparat raspoređen je na Odeljenje ginekologije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i veoma je značajan jer svi često pominju belu kugu i demografske probleme - rekao je Vuković novinarima na Palama.

On je istakao da su zamenjeni i svi uređaji na Odeljenju fizijatrije, te nabavljeni novi uređaji u laboratoriji.

- To je važno za najmlađe stanovnike jer je bilo situacija da prethodnih godina roditelji odlaze u Sarajevu kako bi deci izvadili krv iz prsta - naglasio je Vuković.

On je dodao da je tek prošle godine nabavljeno jedno novo vozilo za Hitnu pomoć, da se uskoro očekuje nabavka još jednog, te da vozni park Doma zdravlja nije bio obnavljan više od 20 godina.

Vuković kaže da je jedan od razloga njegove posete Domu zdravlja Pale i veoma dobro poslovanje ove zdravstvene ustanove.

Direktor Doma zdravlja Pale Vladimir Lučić rekao je da je rukovodstvo Doma upoznalo gradonačelnika Istočnog Sarajeva sa situacijom u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je među retkim koje su na kraju prošle godine pozitivno poslovale.

- Prezentovali smo opremu koju smo nabavili u prethodnom periodu, čija je vrednost veća od 150.000 KM. Od kupljene opreme izdvojio bih novo sanitetsko vozilo, nabavke u laboratoriji, nove uređaje na fizijatriji, kao i novi ultrazvučni aparat na ginekologiji - naveo je Lučić.

On je istakao da Udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Toronta svake godine šalje donacije ovoj regiji i zdravstvenim ustanovama od Rogatice, Sokoca, do Bolnice Istočno Sarajevo.

Lučić je naglasio da su najveći problem za Dom zdravlja Pale resursi koji su ograničeni.

- Domu zdravlja treba kadar zbog odlaska ljudi u penziju i proširenja kapaciteta Hitne medicinske pomoći. Postoji i potreba za raznim projektima koji bi omogućili zamenu zastarele opreme - dodao je Lučić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.