Izvor: Blic, 25.Avg.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz Bradine sačuvali običaje

“Folklorno nasleđe Srba iz Bradine” naziv je istraživanja i knjige koju je pripremio folklorista Goran Kovačević.

Bradina, najsevernije mesto Hercegovine, nikada nije bilo ni „prava Hercegovina“ niti „prava Bosna“, već nešto posebno i neponovljivo. Bradinjani su vekovima čuvali svoje običaje, način življenja, graditeljstva, izrađivanja odeće i obuće, domaće radinosti, igru, ples, pesmu, muzičku tradiciju i drugo. Pisani dokazi o ovoj specifičnoj vrsti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << folklora do sada nisu objavljivani u ovakvoj formi.

- Kako se u Bradinu nakon rata nije vratio ni jedan Srbin, rad Kovačevića je posebno značajan jer to je možda poslednji kontakt koji je on obavio sa starosediocima, kazivačima rasutim po celoj BiH i dijaspori – rekla je recenzent knjige, muzejski savetnik Svetlana Bajić.

Dodaje da se već duže vremena oseća potreba za ovakvim tekstovima, budući da u etnološkoj literaturi nema sličnih, dovoljno istraženih i obrađenih područja kako sa duhovnog tako i sa materijalnog aspekta.

Goran Kovačević kaže da je, posmatrajući folklornu scenu BiH, primetio da većina društava za očuvanje tradicije u svojim programima mnogo više zastupaju folklornu tradiciju susednih zemalja nego folklornu tradiciju same BiH. Postoje i društva koja na svojim repertoarima nemaju čak ni koreografiju koja bi prikazala igre, pesme ili običaje mesta iz kojeg dolaze.

Upravo to je, kaže Kovačević, podstaklo ga da kompletira pomenutu građu, koja bi konačno postala upotrebljiva.

- Društva koja su do sada najčešće zastupala samo nekoliko dominantnih oblasti iz BiH u svojim koreografijama, zanemarujući postojanje ostalih, specifičnih i jednako važnih oblasti, dobila bi priliku da na sveobuhvatniji način prikažu raznolikost kulturnog nasleđa srpskog naroda na ovim prostorima, kao što to rade, na primer, društva iz Srbije, koja koreografijama predstavljaju folklorne oblasti po „mikrozonama“ – ističe Kovačević.

Dodaje da mu je posebno drago što je knjiga svojevrsni priručnik za rukovodice folklornih ansambala i što je po prvi put u poslednih nekoliko godina jedno istraživanje folklorne građe i publikovano, te dostupno svima.

Ovaj projekat pomoglo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, te Savez amaterskih kultrno-umetničkih društvaa Srpske i Zemaljski muzej Sarajevo.

Knjiga i straživanje biće promovisani 4. septembra na banjalučkoj Akademiji umetnosti.

Praktična primena

U monografiji je dat opis geografsko-demografskih i kulturnih obeležja prostora Bradine, kao i detaljni opisi pojedinih običaja koje su Bradinjani praktikovali, kako bi se društvima omogućilo da na što verodostojniji način sačine njihov scenski prikaz i tako dočaraju duh tog vremena.

Osim toga, u studiji se nalaze deskriptivni, labanotacijski i notni opisi igara, zapisi pesama te fotografije nekadašnjih stanovnika Bradine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.