Srbe u Trnovu klali i ubijali maljevima!!!

Izvor: Press, 29.Sep.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbe u Trnovu klali i ubijali maljevima!!!

Na propagandnom filmu za potrebe tzv. Armije BiH iz avgusta 1992. u Trnovu prikazan logor za srpske civile u kojem su uglavnom bili zatočeni žene, deca i starci. Većina zatvorenih Srba ubijena je na najstrašnije načine
Pripadnici takozvane Armije BiH u leto 1992. godine formirali su u opštini Trnovo nadomak Sarajeva logor za srpske civile (žene, decu i starce), od kojih su mnoge svirepo ubili. O ovom stravičnom zločini svedoči propagandni >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << film muslimanske vojske, koji je u posedu Pressa RS!
Film je za potrebe tadašnje Televizije Vakuf snimljen 19. avgusta 1992. u Trnovu i sve donedavno smatralo se da je uništen, ali je ipak sačuvan i sada je neoboriv dokaz o ratnim zločinima muslimanskih snaga na samom početku građanskog rata u BiH.
Stravično
U filmu se vidi većina od oko stotinu zatočenika, od kojih su neki naterani da pred kamerama pričaju o „dobrim uslovima" u zatvoru, krivici „četnika i Karadžića" za rat i „multietničkom životu" u BiH. Prema izvorima bliskim istrazi o zločinima u Trnovu, film predstavlja jedan od ključnih dokaza da ti civili nisu ubijeni u borbama koje su se vodile u toj opštini, kako tvrdi muslimanska strana, već su zarobljeni, odvedeni u logor i kasnije zverski pogubljeni.
- Milka Golijanin, starica koja se pojavljuje u ovom filmu, ubijena je baš kao i njen suprug. Njeno telo je pronađeno i identifikovano posle rata, a na ovom filmu je poslednji put viđena živa - kaže za naš list izvor blizak istrazi i dodaje da se jedan broj logoraša koji se pojavljuju u filmu još vode kao nestali.
O užasima i zločinima koji su počinjeni u Trnovu i okolini, nakon što je muslimanska vojska u leto 1992. godine zauzela tu opštinu, svedoči i nastavak filma koji prikazuje leševe ubijenih civila i vojnika, popaljene i uništene srpske kuće i zapaljenu srpsku crkvu, čiji je sveštenik Neđo Popović ubijen hicima u usta iz vatrenog oružja 10. juna 1992. Snimci ubijene stoke svedoče da su muslimanske snage, po ulasku u Trnovo, pucale u sve što se kreće.
Inspektor u timu MUP-a RS za istrage o ratnim zločinima Radovan Pejić kaže da je policija od 1992. do danas nadležnim tužilaštvima podnela tri krivične prijave i 12 dopuna tih prijava za ratne zločine koji su počinjeni u opštini Trnovo.
- Za sada za te zločine niko nije odgovarao, ali iz kontakata s Tužilaštvom BiH saznali smo da se intenzivna istraga privodi kraju i da se vrlo brzo može očekivati podizanje optužnice protiv najmanje 15 osoba za koje postoji osnov sumnje da su počinili zločine u Trnovu - kaže Pejić.
Istovremeno, u Tužilaštvu BiH mogli su samo da potvrde da je formirano više predmeta o zločinima u Trnovu.
- Neki su u fazi intenzivne istrage, a drugi u fazi predistražnog postupka. Na tim predmetima radi tim tužilaca i više od toga ne mogu da kažem - kaže za Press RS Boris Grubešić, portparol tužilaštva.
Jedna od prvih krivičnih prijava za zločine u Trnovu podnesena je još 4. avgusta 1992. godine za masakr nad 13 civila iz porodica Cvijetić, Šehovac, Samardžija i Kravljača, koji je izvršen 7. i 8. jula 1992. godine u selima Gornja i Donja Presjenica i Strajišta. Za taj zločin terete se Ethem Edo Godinjak, predratni načelnik policije u Trnovu i ratni nosilac „zlatnog ljiljana", Hajrudin Ploskić, zvani Lelo, Munib Ademović, Hajrudin Elezović, Ismeta Kolar, zvana Nevenka, te Šefik i Hamdo Karić, zvani Hamo.
Ubili i bebu
Poseban izveštaj o počinjenim ratnim zločinima u selima Trebečaj, Ledići, Lisovići, Gornja i Donja Presjenica, Strajišta, Kijevo, u naselju Trnovo i na lokalitetima Škipov gaj, Rajski do i Godinjske bare policija je podnela i 24. februara 1994. godine protiv 53 osobe bošnjačke nacionalnosti. U pomenutim selima srpski civili su svirepo ubijani, posebno u selu Ledići, gde su pobijeni gotovo svi meštani, od dece do staraca. Maljevima i noževima u Ledićima je usmrćeno devet članova porodice Tešanović, od kojih je najmlađi Milan imao svega 11 meseci, a ubijeno je i deset članova porodice Vasić, među kojima i starica Savka Vasić, rođena 1914.
Prema ovoj dopuni krivične prijave, na najstrašniji način zločinci kojima je komandovao Ethem Godinjak između 7. i 10 jula 1992. godine u Gornjoj i Donjoj Presjenici i Strajištima ubili su 14 civila iz porodica Šehovac, Cvijetić, Ljuboje i Kravljača, od kojih je osam, nakon ubistva klanjem, zapaljeno u njihovim kućama.

Košarac: Vreme je da se kazne zločinci!
Šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje zločina i traženje nestalih lica Staša Košarac kaže da zločini u Trnovu svedoče o zločinačkoj nameri ratnih muslimanskih vlasti u Sarajevu da planskim uništavanjem i proterivanjem Srba stvore islamsku državu BiH.
- Više od 80 odsto zločina nad srpskim civilima u Trnovu i okolini izvršeno je na najmonstruozniji način - noževima, maljevima, davljenjem i paljenjem. Iako su o tome sve činjenice odavno utvrđene, a počinioci poznati, nijedan od tih zločina nije procesuiran. U Ledićima gde je izvršen masakr nad srpskim civilima, federalne vlasti podigle su spomenik poginulim muslimanskim vojnicima! Tužilaštvu i Sudu BiH ističe vreme da se urazume i oslobode očiglednog uticaja bošnjačkih vlasti i međunarodnih zvaničnika. Odmah posle izbora nameravamo da preispitamo bilo kakav oblik saradnje i podrške institucija RS pravosudnim institucijama na nivou BiH - poručio je Košarac.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

TRNOVO: Video snimak u kom su Srbe klali i ubijali maljevima

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 29.Sep.2010

Stravičan film Armije BiH iz 1992 Savez logoraša Republike Srpske je objavio video materijal na kome se vidi da je u Trnovu, tokom rata, postojao logor za Srbe. Na propagandnom filmu za potrebe tzv. Armije BiH iz avgusta 1992. u Trnovu prikazan je logor za srpske civile u kojem su uglavnom bili zatočeni...

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.