Izvor: Blic, 19.Maj.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo: Na aerodromu spašena ugrožena vrsta sove

Radnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo spasili su sovu Malu ušaru. Reč je o zaštićenoj vrsti koja se nalazi se na crvenoj listi ugroženih vrsta u FBiH, te je njena zaštita time još važnija.

Na preporuku organizacija za zaštitu životinja, radnici aerodroma su najpre vratili ptića u gnezdo. Kako je ptić i nakon toga u više navrata ispadao iz gnezda na tlo, gde bi ga odmah napale vrane, kontaktirana je i Veterinarska stanica Sarajevo, čiji radnici su ga preuzeli i zbrinuli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
S obzirom da je počela sezona izlaska sova iz gnezda jer je u prirodi mladunaca Male ušare da izlaze iz gnezda i šetaju po okolnim granama, pri čemu često padaju na tlo gde postaju žrtve pasa i mačaka i tada je pomoć ljudi dobrodošla.

Međunarodni aerodrom Sarajevo se pridružuje pozivima organizacija za zaštitu životinja da ukoliko nađete mladunca Male ušare na tlu, najbolja pomoć koju mu možete pružiti je da ga popnete na neku višu granu drveta. Ako je mala sova vidno povređena, onda joj je potrebna pomoć veterinara, piše Avaz.

Na lokaciji Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u blizini zgrade terminala primećeno je gnezdo sa 2 ptića.

Osoblje aerodroma je upoznato sa prisustvom ove zaštićene vrste na ovoj lokaciji, te će nastaviti motriti s ciljem njene dalje zaštite.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.