SDP prijavio Maleševića: “Ministar kod učenika izazvao osećaj razdora i netrpeljivosti”

Izvor: Blic, 25.Jul.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDP prijavio Maleševića: “Ministar kod učenika izazvao osećaj razdora i netrpeljivosti”

SDP BiH danas je podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv ministra prosvete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića zbog krivičnog dela nesprovođenje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa nazivom maternjeg jezika, te zbog krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje.

- Malešević je izdao spornu instrukciju školama u Republici Srpskoj kojom je naložio direktorima škola da se u đačke knjižice i svedočanstva isključivo upisuje “jezik bošnjačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naroda”, a ne “bosanski jezik”, što je direktno u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH - rekao je politički direktor SDP Damir Mašić.

Navodeći da se naziv bošnjačkog jezika u Republici Srpskoj problematizovao tek od 2012. godine, Mašić je ocenio da je "neko svesno hteo da napravi problem".

On je napomenuo da je pravo na jezik jedno od osnovnih i neotuđivih prava, što je jasno navedeno u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Mašić kaže da je Malešević "proizveo atmosferu straha i neizvesnosti kod velikog broja građana Republike Srpske, jer je svojim nametanjem naziva jezika učenicima izazvao osećaj razdora i netrpeljivosti".

On je naveo da su zbog toga roditelji i deca najavili napuštanje Republike Srpske.

U odluci Ustavnog suda, na koju se poziva SDP, navodi se da nadležne vlasti u Republici Srpskoj ne mogu zabraniti Bošnjacima ili ostalima da naziv maternjeg jezika koji uče u školi bude "bosanski jezik".

Ustavni sud BiH je naveo da je ustavno pravo konstitutivnih naroda i ostalih koji se tako ne izjašnjavaju da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele i svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava Republike Srpske.

"Ustavno pravo na ime jezika prema želji onog naroda koji govori taj jezik ne može biti uslovljeno lingvističkim pravilima, jer ustavno pravo na ime jezika ima prevagu nad lingvističkim pravilima", dodaje se u odluci.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

HLADNI RAT JEZIKOM  Ministra prosvete RS tužio SDP,  jezik bošnjačkog naroda sve veći problem

Izvor: Blic, 25.Jul.2016

Bitka između bošnjačkog i bosanskog jezika je eskalirala. Bošnjaci su protiv ministra prosvete i kulture Republike Srpske podneli krivičnu prijavu zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje...Bez obzira na to na kojem je jeziku pisana, prijava je već stigla na adresu Tužilaštva BiH. Simptomatično...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.