Roditelji iz Banjaluke ljuti: Samo jedan logoped i 2 psihologa na čak 2.000 mališana

Izvor: Blic, 13.Feb.2017, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji iz Banjaluke ljuti: Samo jedan logoped i 2 psihologa na čak 2.000 mališana

Roditelji dece koja idu u državne vrtiće žale se da Centar za predškolsko vaspitanje nema dovoljno psihologa i logopeda.

Prema dostupnim podacima, u 22 gradska obdaništa boravi 2.180 dece, a u Centru su zaposlena samo dva psihologa i jedan logoped.

-Na nedavno održanom roditeljskom sastanku bilo je reči o jednom dečaku kojem je neophodna stručna pomoć, na šta je zamenica direktora, Mira Galić, rekla da Centar nema dovoljno psihologa, ali ni novca da zapošljava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodatni kadar- požalio nam se jedan od roditelja, koji nije želeo da mu navodimo ime.

Smatra da tete nisu obučene za rad sa mališanima kojima je potreban dodatni stručni nadzor i da za to postoje pedagozi i psiholozi.

Roditelji sa kojima smo razgovarali kažu da su se pomirili sa činjenicom da obdaništa u kojima ostavljaju decu na čuvanje nisu najmodernija i često su neuslovna, ali ne mogu shvatiti, ističu, da na više od 2.000 mališana rade samo dva psihologa i jedan logoped.

Kako tvrde, većina mališana koji su na samom kraju predškolskog obrazovanja, nikad nisu ni imala priliku da razgovaraju sa logopedom, koji bi roditeljima skrenuo pažnju na eventualne probleme.

-Ne znam ni da li je logoped ikad posećivao naš vrtić. Znam da imamo psihologa, ali nikad nisam dobila povratnu informaciju ni od njega, ni od vaspitačica da li je pričao sa mojim detetom i koji su zaključci-kaže jedna majka.

Jelena Kurtinović, direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje kaže da optužbe roditelja nisu tačne, te poručuje da je, u toj ustanovi, nedavno bio konkurs za prijem psihologa i logopeda.

Prema njenim rečima, konkursna procedura je završena i već ove sedmice novi kadar bi trebalo da počne sa radom.

Međutim, to ne znači da će biti povećan broj zaposlenih- reč je o popunjavanju već postojećih radnih mesta.

- Nemaju sva deca u vrtiću potrebe da sa njima radi psiholog ili logoped i smatramo da je kadar koji imamo sasvim dovoljan. Radi se sa svakim detetom koje ima problem ili smetnje u razvoju i sve to imamo dokumentovano- navodi Kurtinovićeva i dodaje da takvih mališana u vrtićima nema mnogo.

Ističe da za sistematizaciju radnih mesta u Centru saglasnost daje gradonačelnik, te da je „neko procenio da je trenutan broj zaposlenih, na osnovu broja dece, dovoljan“.

Roditelji tvrde da sa Centrom za predškolsko vaspitanje kubure već dugo- ne samo zbog stručnog kadra, nego i zbog hladnih vrtića, zapuštenih dvorišta i manjka sadržaja na igralištima.

Sve je po zakonu

Odgovarajući na prozivke roditelja zbog Mire Galić, koja je u Centru zaposlena kao pomoćnica direktora, iako je stekla uslove za penziju, Jelena Kurtinović kaže da „tu nema ništa sporno“.

-Inspekcija je dolazila u kontrole četiri ili pet puta i utvrdila da je sve u skladu sa zakonom- pojašnjava ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.