Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati konkursa za sufinansiranje projekata: Ministarstvo srozalo kulturu Srpske

Rezultati konkursa za sufinansiranje kulture za 2016. godinu, prema rečima korisnika ovih sredstava, srozali su kulturu Republike Srpske ispod dozvoljenog nivoa.

Naime, Ministarstvo prosvete i kulture Srspke tek je na kraju godine objavilo rezultate finansijske podrške za manifestacije koje su odavno održane. Ministarstvo se ponovo vratilo sistemu rezultata u bodovima, tako da se ne zna sa kojom cifrom organizatori uopšte raspolažu.

Povrh svega, ovogodišnji budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prepolovljen, pa će tako 73 projekta biti podržana sa samo 319.500 maraka.

- Pitam se ko je doneo odluku da se prepolovi republički budžet za kulturu i da li ćemo ovakvim rezanjem definitivno da nastavimo sa uništavanjem manifestacija u Republici Srpskoj, do te mere da ostanemo u potpunosti bez festivala – pita se Vitomir Mitrić, direktor “Forum teatra” i “Lut festa” iz Istočnog Sarajeva, udruženja koja tradicionalno ostvaruju najbolje rezultate na konkursu Ministarstva.

On je rekao da je van svake pameti da se manifestacije koje su od značaja za Republiku Srpsku dovode u ovakvu situaciju, umesto da se za njih već na početku godine definiše finansijska podrška.

- Svaka godina za kulturne radnike u Republici Srpskoj je sve gora. Ove čak imamo situaciju da su se neke tradicionalne manifestacije našle ispod crte, koja se redovno pomera - rekao je Mitrić.

Direktor festivala animiranog filma “Banjaluka”, Goran Dujaković, kaže da je manifestacija za koju su mu odobrena sredstva, završena pre više od mesec dana. O rezultatima konkursa “sada nema šta da kaže”.

- Čudi me da su, s obzirom na situaciju u svim oblastima, rezultati uopšte i objavljeni. Organizacija festivala svodi se na uklapanje u budžet koji nam odobre, a ovogodišnji je završen sa dugovima i neisplaćenim honorarima – rekao je Dujaković, organizator jedinog filmskog festivala u Banjaluci.

Projekti

Konkursom su podržana 22 projekta kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina. Iz oblasti muzičke i muzičko - scenske delatnosti biće sufinansirana 22 projekata.

U oblasti pozorišne produkcije biće sufinansirana tri projekta i pet projekata u oblasti pozorišnih manifestacija.

Takođe, biće sufinansirano sedam književnih manifestacija, dva projekta u oblasti filmskih festivala i osam projekata u oblasti likovne i primenjene umetnosti, dizajna i arhitekture. U oblasti izdavačke delatnosti biće sufinansirano 26 projekata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.