Rezolucija o Srebrenici povučena s dnevnog reda Skupštine BiH

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija o Srebrenici povučena s dnevnog reda Skupštine BiH

Poslanici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas neće glasati o Rezoluciji o Srebrenici, pošto su tu tačku predlagači povukli s dnevnog reda.

Zastupnici Denis Bećirović i Mirsad Mesić iz Socijaldemokratske partije (SDP), Zaim Backović iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) i Mirsad Mesić (SDP), podneli su Predlog rezolucije o Srebrenici, da bi se odala počast žrtvama genocida.

Danas je najavljeno da bi Skupština trebalo da Rezoluciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o Srebrenici razmotri na narednoj sednici, 10. juna.

Rezoluciju o tome je 2009. godine doneo Evropski parlament i tada je 11. jul proglašen Evropskim danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Predsedavajući predsedništva BiH, Mladen Ivanić izjavio je danas da Srebrenicu treba odvojiti od politizacije i pokazati poštovanje prema žrtvama iz 1995. godine.

Posle razgovora s predsednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, Ivanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da zna neke političare koji se Srebrenice sete samo jednom godišnje i kojima žrtve Srebrenice služe samo za politizaciju.

I predsednik Dodik je kazao da se svi zvaničnici u RS ne slažu s najavom donošenja rezolucije u parlamentu BiH o osudi genocida u Srebrenici.

"To nije prvi put da se ona predlaže", rekao je Dodik, navodeći da se tim dokumentom želi da se politizuje situacija i iskomplikuju odnosi u BiH uoči 11. jula.

Članice udruženja žrtava rata smatraju da bi bilo važno da rezolucija bude izglasana pre 11. jula, kada se obeležava 20. godišnjica genocida u Srebrenici, i da bi usvajanje tog dokumenta značilo prestanak negiranja genocida u BiH.

Zločin u Srebrenici izvršila je Vojska Republike Srpske kojom je komandovao Ratko Mladić, između 13. i 19. jula 1995. godine, kada je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka svih uzrasta. U zločinu su učestvovale i paravojne formacije "Škorpioni".

Haški sud doneo je 2007. godine presudu prema kojoj se masovni zločin u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.