Privatni sektor nema sluha da pomogne umetnost: Sponzori u RS daju večeru i prenoćište, ali ne i novac

Izvor: Blic, 17.Jan.2017, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatni sektor nema sluha da pomogne umetnost: Sponzori u RS daju večeru i prenoćište, ali ne i novac

Sponzorisanje kulture u Republici Srpskoj je izumrlo, jer neuređen sistem je doveo do toga da onaj ko ima novac, nema nikakav podsticaj da ulaže.

Akademski umetnik Slobodan Vidović, koji je nedavno izlagao u Majamiju, kaže da je sponzore nemoguće naći. Kako navodi, i oni što imaju novca radije će da podrže zabavu za široke narodne mase, nego neki individualni projekat.

- Ne mogu reći da para nema, već jednostavno oni koji imaju ne žele da daju. Država je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve uredila tako da se podrška nigde ne može naći - kaže Vidović.

On navodi da je razloga za ovakvu situaciju mnogo. Pre svega nemamo tržište. U Banjaluci je nemoguće otvoriti galeriju jer za to je potrebno puno novca, a niko od nadležnih nije spreman da subvencioniše.

- Ne samo da nemamo tržište, nego nemamo nagrade, kritiku, a sve manje je i interesovanja publike. Sa druge strane, imamo dve akademije umetnosati iz kojih svake godine izlaze školovani umetnici. Za ovakvu situaciju krivi su svi koji imaju bilo kakve veze sa kulturom – smatra Vidović.

On dodaje da je u nekoliko navrata razgovarao sa ljudima koji imaju mnogućnost da otvore privatnu galeriju, te da su mu rekli da im ne pada na pamet da ulažu u to jer su sigurni da će brzo da propadnu.

- Možemo da se igramo kulture, ali bez ozbiljnog pristupa nema napretka. U ladici imam projekte za koje ne znam hoću li ikada uspeti da ih realizujem. Poražavajuće je to što je posle rata situacija bila bolja – kaže Vidović.

Direktor DIS pozorišta Novica Bodanović kaže da godinama uopšte nemaju sponzora. I kada se pojavi neko ko je voljan da ih podrži na gostovanjima po Srpskoj, obično se radi o hrani ili spavanju, ali ne i o novcu.

- Sistem nije uređen da bi se olakšalo umetnicima, već je uređen da bi se država zaštitila. Apsurd je da onoga ko hoće da pomogne, država dodatno optereti – navodi Bogdanović.

Javno – privatno partnerstvo

Slobodan Vidović kaže da je jedini izlaz iz ovakve situacija javno – privatno partnerstvo. Onome ko je spreman da uloži u kulturu vlast treba da izađe u susret, tako što će mu na primer osloboditi porez ili dati besplatno javni prostor, koji bi bio galerija za dobrobit svih umetnika. Tako se stvara tržište, koje nam je krajnje neophodno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.