Počela berba duvana u Semberiji: Loše vreme nije uništilo rod

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela berba duvana u Semberiji: Loše vreme nije uništilo rod

U Semberiji je počela berba duvana, koji je zasađen na 265 hektara.

Iako je sadnja kasnila zbog nepovoljnog vremena, a grad u selima Zagoni i Kovačići naneo je velike štete, duvan se nakon poslednjih kiša oporavio.

Proizvođači očekuju dobar rod, a u “Duvan“ A.D. koji kreditira proizvodnju, nadaju se da će otkupiti planirane količine od 300 do 350 tona.

Živojin Ristanović iz Zagona kaže da se je prvi rod, ipak, dobrog kvaliteta.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Trudimo se koliko možemo, ali sve je u božjim rukama. Nekada se od duvana moglo da živi odlično a sada, uglavnom, preživljavamo. Jedne godine bude poplava, jedne suša, a sad smo imali grad. Sreća pa sam se na vreme osigurao pa će šteta biti nadoknađena. Uložili smo dosta u mehanizaciju, sušare i teško se sada opredeliti za nešto drugo. Prinosi su za sada dobri i ako ovako ostane, godina će biti bolja od prethodne - kaže Ristanović.

Rukovodilac proizvodnje u AD ''Duvan'' Čedo Gotovčević kaže da se prosečan rod od 1.500 kilograma po hektaru očekuje na 22 hektara koje je “Duvan” zasadio u vlastitoj režiji.

- Ove godine smo umanjili dodavanje gnojiva i prihranivanje da bi dobili na kvalitetu. Duvan je biljka koja ne podnosi veliki sadržaj azota a mnogo nam je važniji kvalitet lista od količine – kaže Gotovčević.

Budući da su usevi u boljem stanju nego prošle godine, u “Duvanu” računaju da će od 78 kooperanata otkupiti planirane količine.

Direktor preduzeća Svetozar Mihajlović kaže da je preduzeće ispunilo sve ugovorene obaveze.

– Snabdevano ih repromaterijalom i energentima. Dajemo i avans za berbu. Nekada se proizvodnjom duvana bavilo mnogo više domaćinstava u Semberiji, ali su niske cene, nelojalna konkurencija i izostanak adekvatnih podsticaja, naterali sve koji imaju kvalitetniju zemlju da se okrenu proizvodnji drugih kultura. Nadamo se da će ova proizvodnja ipak dobiti mesto koje zaslužuje – naglašava Mihajlović. S. R. Mrkonjić

Otkup

„Duvan“ planira da najveći deo ovogodišnjeg roda preda kupcima iz Bugarske i Crne Gore. Otkupna cena je ista kao i prošle godine. Prosečna cena sa podsticajima lokalne zajednice i resornog ministarstva je 3,90 KM po kilogramu, a “Duvan” dodatno stimuliše proizvođače koji proizvedu 1.200 i više kilograma po hektaru, sa 30 pfeniga po kilogramu predatog duvana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.