Izvor: Blic, 05.Dec.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljušte kazne zbog nepravilnosti: Pojačana kontrola rada preduzetnika u Bijeljini

U Bijeljini su tokom novembra zatvorene 22 radnje, izdato je 120 prekršajnih naloga, a izrečene su brojne novčane kazne.

Inspektori Područnog centra Poreske uprave Bijeljina kontrolišući promet posredstvom fiskalnih kasa i prijavljivanje radnika, registrovali su brojne nepravilnosti u trgovinama, ugostiteljskim objektima i drugim preduzetničkim delatnostima.

Direktor Područnog centra Poreske uprave Bijeljina Duško Vulović kaže da je značajan pad prihoda posredstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fiskalnih kasa u poslednja dva meseca bio pokazatelj finansijske nediscipline i dovoljan razlog za pojačane inspekcijske kontrole.

- Nema povlaštenih i u kontrole se ne ide ciljano. Radi se od slučaja do slučaja i po prijavama građana i konkurencije. Epilog svega je mnogo prekršajnih naloga i nažalost izricanja zaštitne mere zabrane delatnosti. To je najpopularnija mera, a to najteže podnose poreski obveznici - kaže Vulović.

Privremeno zatvaranje radnji na 15 dana poslodavcima predstavlja veliki problem, jer za preostalih 15 dana u mesecu ne mogu da zarade za sve mesečne obaveze.

- Postignut je dogovor da se ta mera zaustavi, da se radnje ne zatvaraju, već da se uveća novčana kazna. To će sigurno dati bolje efekte – pojašnjava izvršni direktor Udruženja preduzetnika Mile Stević.

Situaciju u zanatsko-preduzetničkoj delatnosti značajno bi popravile diferencirane stope poreza, ali i mogućnost zapošljavanja četiri radnika, a da pri tom zadrže status malog poduzetnika. Smatraju da bi se tako postigla bolja fiskalna disciplina i smanjio rad na crno.

Poštuju zakon i ne strahuju

Oni koji rade po zakonu kažu da ne strahuju od kontrola. Vlasnica krojačke radnje Ljubica Lukić kaže da nikada nije imala problema sa inspektorima.

– Prijavljena sam kao vlasnik, ali i moja radnica je prijavljena i uredno izmirujem sve obaveze. Vodim knjige i evidenciju, nemam fiskalnu kasu, ali izdajem paragon blok. Poštujem zakone i problema nemam - kaže krojačica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.