Pacijenti u KSUC strahuju od Sebije Izetbegović

Izvor: Blic, 21.Jun.2017, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijenti u KSUC strahuju od Sebije Izetbegović

Prazni hodnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gde se leče pacijenti iz cele BiH, ovih su dana više nego jezivi. U vreme poseta u ovoj klinici retko da je ko od pacijenata sedeo s članovima porodica.

Tako su pacijenti juče uglavnom sedili ispred bolnice, na klupama u hodniku ili su bili prikovani uz svoje bolesničke krevete. Iz soba ne izlaze. Na pitanje zašto ne izađu kratko, barem za vreme posete, rekli su da je u ovoj bolnici „danima zabranjeno i disati“!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na udaru

- Pacijenti su pod velikim pritiskom. Takvo je stanje otkako su pacijentkinje kojima su bile prekinute terapije zračenja, javno progovorile o stanju u KCUS. Videli smo kako su one prošle i kako ih doktori sada gledaju. Bojimo se išta da kažemo, a kamoli da se požalimo. Šutimo, trpimo, jer ako ko šta kaže, mogao bi da se nađe na udaru nadležnih. Shvatili smo da je došlo vreme - „šuti i trpi, da ne umreš“ – kazala je jedna od pacijentkinja.

Šta znači pričati o trenutnom stanju u KCUS, koje je postalo nepodnošljivo zbog poteza, ali i osvete direktorice Sebije Izetbegović, najbolje je ovih dana osetila Zdena Šarić-Pisker, jedan od 150 pacijenata Klinike za onkologiju.

Šarić-Pisker, otkako je javno progovorila i pozvala medije koji su izvestili pre 7 dana da onkološki pacijenti ne mogu na zračenje jer su u kvaru aparati, našla se na udaru nadležnih.

- Žene koje leže sa mnom na odelu doktori su ispitivali ko je pozvao medije i rekao im da smo izbačene iz bolnice. Dok nisu saznali da sam to ja, nisu se smirili. Ali, ja bih to opet uradila, jer da tog dana nije bilo javnosti, mi bismo danas u kući ležali i zvali bolnice u Tuzli ili Mostaru i molili da nas prime kako bismo nastavili s terapijom o kojoj nam zavisi život. Ni aparati koji su „proradili“ preko noći danas ne bi radili - kazala je Šarić-Pisker.

Dodaje i da su, otkako se sve obznanilo, onkološke pacijentkinje danima zatvorene u svoje sobe i ne smeju izlaziti iz bolničkih zgrada.

U to se i juče uvjerila ekipa Avaza. Za vreme posete duže od sat ispred odela gde su javno protestovali najteži bolesnici iz BiH, niko nije ni provirio na prozor, a kamoli izašao u dvorište da udahne svežeg vazduha.

Sati čekanja

I dok zbog straha pacijentice šute, jer valja se njima kako-tako lečiti, ima onih koji se ne boje trenutno stanje u KCUS nazvati pravim imenom.

- Ne dao Bog da se čovek razboli. Jer, ovdje nemaš kome doći. Ovo je gore od robije. Ljudi šute i trpe iz straha, jer se boje direktorice - kazao je Avdo Karić.

Rekao je i da je slomljene ruke u subotu ujutro 3 sata na KUM njegova supruga Rukija Karić čekala da je lekari prime i pregledaju.

- Suprugu sam doveo na Kliniku urgentne medicine (KUM). Niko nas satima nije primio. Slomljenu ruku supruga je držala drugom, jaukala, previjala se od bolova... Ali, niko ništa. U pola devet tek su je pozvali da uđe. Rekli su nam da smo trebali ići u Vojnu bolnicu, a ne na KUM. Na kraju su je primili. Došli smo u situaciju da bolesni moramo moliti da nas prime doktori. Nikad u svojih 50 godina nisam ovakvo nešto doživeo – kazao je Karić, te istakao da se ne boji pričati o stanju u KCUS i hororu kroz koji pacijenti prolaze, piše Avaz.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.