PREBACUJE SE LOPTA SA JEDNOG MINISTARSTVA NA DRUGO Građani BiH plaćaju najskuplje lekove u Evropi

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREBACUJE SE LOPTA SA JEDNOG MINISTARSTVA NA DRUGO Građani BiH plaćaju najskuplje lekove u Evropi

Dok čekamo da se politički predstavnici u BiH dogovore o pravilniku koji se odnosi na kontrolu i cenu lekova stanovnici naše zemlje i dalje plaćaju lekove mnogo više u odnosu na stanovnike regije, ali i Evrope.

Pitanja je mnogo, nadležne institucije šute, a sva ta šutnja direktno ide na štetu građana BiH.

Pravilnik o načinu kontrole cene lekova još uvek se nije našao na sednici Saveta ministara BiH, a stavljanje na dnevni red definitivno je blokiralo Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << finansija i tezora BiH koje još uvek nije dalo svoje mišljenje o ovom predlogu.

Sredinom juna ove godine iz Ministarstva finansija BiH rečeno je da ovo ministarstvo još uvek nije dobilo izjašnjenja oba entitetska ministarstva zdravstva kako bi, u skladu sa zakonom i nadležnostima, dali mišljenje na taj podzakonski akt.

Da nešto u ovoj priči nije ispravno potvrđeno je iz Ministarstva zdravstva koje navode da im nikada nije službeno dostavljen tekst novog Pravilnika, niti je od njih tražena saglasnost.

Na drugoj strain, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske već je dalo svoje mišljenje u vezi s podzakonskim aktom.

Svetska banka

Podsećamo, građani BiH zbog nepostojanja pravilnika o načinu kontrole cene lekova plaćaju mnogo više u odnosu na stanovnike regije, ali i Evrope.

Svetska banka ultimativno je zatražila od BiH da usvoji pravilnik o načinu kontrole cena lekova do 1. marta ove godine i taj zahtev uslovila je dobijanjem granta na zdravstvo.

Usvajanje pravilnika u osnovi bi značilo da se utvrđuju procedure kojim se osigurava da maksimalne veleprodajne cene lekova na recept u BiH ne budu više od prosečnih cena u zemljama u regiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.