Otvorena prva BIBLIOTEKA IGRAČAKA u BiH

Izvor: Blic, 23.Jun.2017, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena prva BIBLIOTEKA IGRAČAKA u BiH

Prva biblioteka u BiH u kojoj će deca umesto knjiga moći da iznajme igračke otvorena je danas u prostorijama banjalučkog Centra „Dajte nam šansu - Zvezdice“.

„Zvezdice“ su odlučile da vlastiti fond od oko 250 igračaka podele sa drugim mališanima, a namenjene su pre svega deci i mladima sa poteškoćama u razvoju. Kroz igru, uz pomoć stručnjaka, igračke će doprineti razvoju motorike, govora, koordinacije, pažnje i pamćenja kod mališana.

- Cilj nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je bio da igračke budu dostupne što većem broju dece i sa poteškoćama u razvoju, ali i deci tipičnog razvoja, koja su kod nas uvek dobrodošla. Na ovaj način ne podržavamo samo mališane, nego i porodicu jer je većina ovih igračaka dosta skupa i roditelji ne mogu da ih priušte – rekla je direktor Centra Željka Perišić Ninković.

Svi koji se učlane u bibilioteku moći će da iznajme do tri igračke, bez nadoknade, ili da se igraju u prostorijama Centra od 7.30 do 16 časova. Vrata Centra otvorena su za svu decu, pa će biti organizovan i inkluzivni kutak, gde će mališani učiti da prihvate različitosti.

- Naša iskustva pokazuju da su deca sa poteškoćama u razvoju kao i sva ostala deca, samo im treba pružiti priliku da iskažu svoje mogućnosti. Osjećaju iste emocije, imaju iste potrebe i prolaze kroz iste probleme kao i svi mi. Imaju jednaka prava, slobodi i odgovornost, te imaju pravo da se razvijaju i postignu najviše prema svojim mogućnostima – kažu u Centru i pozivaju sve mališane na druženje i igru u Ulici Đure Đakovića broj 10.

Još jedna od prednosti ove neobične biblioteke je ta što će roditelji dobiti i pomoć stručnog tima pri odabiru igračaka koje su potrebne njihovom detetu.

U Centru će biti organizovano i savetovanje o podsticanju dečjeg razvoja igrom, razvoju intresovanja i izboru igračaka, kao i pripremni programi za uključivanje dece sa poteškoćama u razvoju u inkluzivne radioničarske programe.

S obzirom na to da didaktičke igračke potrebne Centru koštaju od 50 do 100 KM, a sasvim sigurno će se habati, svaka pomoć i donacija biće im dobrodošla.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.