Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasne boce izazvale vanredno stanje kod Mostara

Nakon što su u utorak u Mostaru pronađene izuzetno opasne acetilenske boce, danas u ovom gradu vlada pravo opsadno stanje na lokalitetu na kojem su pronađene.

U toku su pripreme za izmeštanje boca koje su itekako opasne, a cela operacija izvodi se na plantaži vinove loze "Hepoka", na lokalitetu Bijelo Polje – Željuše u Mostaru.

Ove boce zakopane 1992. godine i pokrivene aluminijskim cevima, a nezvanično zakopale su ih jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << armije.

S obzirom da mostarski tim civilne zaštite nije obučen za rad sa acetilenskim bocama, za njihovo izmeštanje angažovan je Sektor za organizaciju deminiranja i uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ, a na mestu izvlačenja nalaze se policija i vatrogasne ekipe, kako bi osigurali celo područje.

- Reč je o izuzetno opasnim sredstvima niske energije, detonacije i velike razorne moći. Tim Civilne zaštite je obeležio tu lokaciju i obavestio sve nadležne organe radi obezbeđivanja mesta na kojem su boce pronađene. Trenutno se radi na prikupljanju informacija kako da se na bezbjedan način uklone ova sredstva, da ne bi bili ugroženi ljudi koji će ih uklanjati i okolno stanovništvo, odnosno, prikupljamo informacije o drugim ovlaštenim osobama koje nam mogu pomoći. Čim dobijemo te informacije pristupiće se uklanjanju i zbrinjavanju pronađenih sredstava na najoptimalniji i najsigurniji način - kazao je Sead Vrana, šef Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ za Radiosarajevo.ba.

Sam acetilen je visokozapaljivi gas, te je njim potrebno rukovati prema posebnim bezbednosim pravilima, zbog čega smo se interesirali da li postoji realna opasnost po okolinu, sada kada su ove boce pronađene.

- Što se opasnosti tiče, područje je trenutno osigurano od pristupa neovlaštenih osoba i tako će biti sve do zbrinjavanja sredstava. Mi smo preduzeli sve sigurnosne mere kako bismo osigurali prostor, a ponavljam čim se stvore uslovi pristupićemo rešavanju situacije - zaključio je Vrana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.