Od sutra smirivanje situacije

Izvor: Cafe.ba, 28.Mar.2015, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra smirivanje situacije

U Srbiji se od sutra očekuje smirivanje hidrološke situacije, rekao je hidrolog Dejan Vladiković.

On kaže da su zbog obilnih padavina vodostaj rijeka u Srbiji u većem porastu, sa dostizanjem granice redovne i vanredne odbrane od poplava.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je u slivu rijeka Toplica, Veternica, Ibar, Kolubara sa pritokama, Bjelica i Zapadna Morava, ali nema ugroženih domaćinstava i objekata.

"Narandžasti" hidroalarm proglašen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << na Mlavi, Peku, Timoku i Južnoj Morava sa pritokama, a "žuti" na Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi.

Vladiković je pojasnio da se "narandžasti" hidroalarm proglašava kada su vodostaji na ili u vanrednoj odbrani od poplava, a "žuti" kada su vodostaji na ili u granici redovne odbrane od poplave.

On kaže da će na Savi će uslijediti porasti vodostaja u toku naredne nedjelje sa približavanjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca.

Pomoćnik načelnika u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Boban Stevanović rekao je da postoje manja izlivanja rijeka u nebranjenim dijelovima tokova u Mačvanskom, Zlatiborskom, Kolubarskom, Raškom, Jablaničkom, Topličkom i Moravičkom okrugu.

"Nigde nema ugroženih domaćinstava i objekata, voda se izlila u nebranjeni, atarski, oranični deo koji se i ne brani od poplava", objasnio je Stevanović.

On je precizirao da se na teritoriji opštine Šabac, u selu Mojkovac, izlila rijeka Jadar, a na teritoriji opštine Požega Zapadna Morava i Moravica u nebranjenim dijelovima oranica.

Došlo je i do manjeg izlivanja na teritoriji opštine Arilje, gdje je probijen prošlogodišnji nasip koji je ojačan sa 300 džakova.

"Na teritoriji opštine Valjevo je došlo do proboja na jednom mestu", naveo je Stevanović i precizirao da je rijeka Gračica probila nasip, što je sanirano.

Do manjih izlivanja došlo je i na teritoriji opština Kraljevo i Leskovac.

On kaže da su svi timovi raspoređeni na urgentnim lokacijama, te da su sve vatrogasno-spasilačke jednice u punoj pripravnosti i reagovaće ukoliko dođe do eskalacije.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.