OTKRIVAMO Salihović i Perić najbliži fotelji predsednika Suda BiH

Izvor: Blic, 28.Jun.2016, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Salihović i Perić najbliži fotelji predsednika Suda BiH

Goran Salihović i Branko Perić najozbiljniji su kandidati za naslednika Meddžide Kreso na mestu predsednika Suda BiH, saznaje „EuroBlic“.

Kako otkrivaju naši odlično obavešteni izvori, aktuelni glavni tužilac Tužilaštva BiH i sudija Suda BiH koplja u borbi za fotelju predsednika Suda BiH trebalo bi da ukrste za nešto više od dva meseca, kada će Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) BiH zvanično raspisati konkurs za izbor novog čelnika ove institucije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Drugi šestogodišnji mandat Meddžide Kreso na poziciji predsednice suda ističe 26. januara 2017. S obzirom da Kreso već sredinom sledeće godine ispunjava zakonske uslove za odlazak u penziju ne postoji ni teoretska šansa da joj VSTS dodeli treći mandat. Kao najozbiljniji kandidat za njenog naslednika u pravosudnim krugovima pominje se glavni tužilac BiH Goran Salihović, koji je još nekoliko meseci pre raspisivanja konkursa počeo da lobira za svoju kandidaturu – ističu naši sagovornici.

Izvori „EuroBlica“ dodaju da bi najveći problem Salihovićevoj nameri da se iz fotelje glavnog tužioca preseli u onu u kojoj trenutno sedi Meddžida Kreso moglo da predstavlja to što se, kako kažu, njegovom izboru oštro protive članovi VSTS iz RS. Njihov favorit je, tvrde naši izvori, sudija Suda BiH Branko Perić.

- Postoje brojne primedbe na Salihovićev rad na mestu glavnog tužioca. Od toga da je malo ili gotovo ništa učinio na bržem procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, pa sve do toga da je funkciju koju obavlja prvenstveno doživeo kao priliku za ličnu promociju, o čemu se, između ostalog, detaljno govori i u nedavnoj analizi OEBS. S druge strane, bivši predsednik VSTS Branko Perić uživa veliki ugled u pravničkim krugovima, a u prilog njegovoj kandidaturi ide i to što u RS smatraju da bi nakon dvanaestogodišnjeg Meddžidinog mandata na mesto predsednika Suda BiH trebalo da dođe Srbin – ističu naši sagovornici.

Tegeltija: Rano za kandidate

Predsednik VSTS BiH Milan Tegeltija za „EuroBlic“ je potvrdio da bi konkurs za izbor novog predsednika Suda BiH trebalo da bude raspisan najkasnije krajem avgusta ili početkom septembra, dodavši da je „prerano govoriti o kandidatima“.

Brojni neprijatelji

Izvori našeg lista tvrde da u prilog Salihovićevim nastojanjima da se domogne fotelje predsednika Suda BiH ne ide ni to što je glavni tužilac BiH u poslednje vreme sebi stvorio brojne uticajne neprijatelje.

– Fahrudin Radončić „ne miriše“ Salihovića otkako je bio uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, a Salihović je uspeo da otvori „front“ i sa SzP zbog sukoba sa ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem – kažu naši izvori.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.